Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, March 25, 2015

Pengidap SLE ambil Vivix. Boleh sembuhkah?

Assalamualaikum..


2 hari lepas saya dapat mesej di Whatsapp daripada seorang pesakit SLE berusia 18 tahun yang telah mencuba Vivix pada awal Februari yang lepas. Alhamdulillah, katanya beliau dapat perkembangan yang positif setelah mengambil Vivix.


Daripada dos steroid 6 biji sehari doktor dah kurangkan kepada 5 biji. Doktor sendiri terkejut dengan perkembangan positif beliau. Walaupun doktor pernah mengatakan penyakit ini tiada ubatnya, namun sekurang-kurangnya beliau merasakan masih ada peluang untuk hidup sihat sebagaimana mereka yang lain. Asbabnya mungkin Vivix, namun kesembuhan itu semuanya dari Allah..insyaaAllah akan saya kongsikan lebih lanjut perkembangan saudari ini dalam entri saya akan datang.




Apa itu SLE?

Rujukan:
LupusMalaysia


Systemic Lupus Erythematosus (SLE) adalah penyakit kronik auto-imun di mana badan pesakit menghasilkan protein darah dengan banyaknya. Protin darah yang dipanggil antibodi ini dengan sendirinya memberi tindak balas terhadap tisu seseorang. Punca penyakit SLE tidak diketahui.
SLE boleh merebak ke organ lain dan boleh menyebabkan kematian.
Statistik

  • Lebih kurang 90% pengidap SLE adalah wanita sementara 10% adalah lelaki dan kanak-kanak.
  • Lebih kurang 90% wanita yang mengidap SLE berada di dalam lingkungan umur boleh hamil iaitu di antara 15 hingga 50 tahun.
  • Ratio pengidap SLE:
  • Di Barat, di kalangan Afro-Caribbeans – 1 dalam 250 –500 orang
  • Di Amerika Syarikat – 1 dalam 2,000 orang
  • Di negara China – 1 dalam 1,000 orang

Di Malaysia dianggarkan lebih daripada 10,000 orang telah disahkan mengidap SLE dalam jangka masa 30 tahun kebelakangan ini. Namun demikian, PSLEM percaya ada ramai lagi mereka yang mengidap SLE yang belum disahkan.



Pengidap SLE boleh sembuhkah ambil Vivix?

Testimoni dari pengunjung blog Mauceriasokmo@pengidap SLE.

Bolehkah saya sembuh?
Itulah soalan yang pernah ditanyakan  kepada saya. Jawapannya tiada pada saya. Saya tidak pernah memberi jaminan Vivix boleh menyembuhkan pengidap SLE sepenuhnya. Begitu juga dengan penyakit-penyakit lain. Namun telah banyak Testimoni Vivix yang menunjukkan Vivix sangat membantu pesakit bagi penyakit kronik yang lain juga. Walaupun doktor sering menegaskan penyakit ini tiada ubatnya, namun saya percaya kuasa Allah mengatasi segalanya.

Dengan izin dan kuasa Allah, apa pun boleh berlaku. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya masih ada harapan untuk pengidap SLE hidup lebih baik di luar sana.



Sedikit perkongsian daripada salah seorang pengidap SLE
yang telah mengambil Vivix
Hari ini Iffa ingin bercerita tentang satu potion ajaib dari SHAKLEE yang telah Iffa amalkan selama hampir 5 bulan untuk merawat/mengubati masalah SLE/MCTD/RA atau lebih mudah Iffa katakan, sakit autoimmune yang masih menjadi misteri puncanya.. Tentu ramai yang telah tahu tentang masalah kesihatan Iffa ini..mungkin ramai juga yang tidak mengetahuinya kerana jika anda bertemu Iffa secara face to face, pasti anda semua tidak akan percaya, tubuh yang comel dan ceria ini menanggung derita sakit yang tiada penawarnya(itu kata doktor sains). 
Sedikit latar belakang tentang Iffa dan sakit iffa: 
Sejak zaman kanak-kanak selalu mengalami sakit dada, muka n kulit pucat - anemia
1998 - Warded kerana alahan kepada ubat tahan muntah setelah demam yang tak kebah2
1998 - 2002 : Sepanjang sesi persekolahan di asrama, selalu sakit, anemic yang berpanjangan tetapi masih aktif bersukan, beraktiviti di sekolah.. Collapse in 2000 ketika saat hampir menduduki PMR, mengalami gangguan memory dan focus (Even soalan math yang mudah pun tidak boleh nk buat - sampai Iffa nangis2 dengan En Khalid minta kelas extra - Terima Kasih Cikgu..Jasamu tidakkan kulupakan..)
2003 - 2007 : Mula mengalami radang sendi, demam panas tiba-tiba and mmg tidak mampu utk bangun n ke kuliah. Disahkan mengidap RA.. menjalani pelbagai rawatan utk RA - modern, homeo, alternatif, syifaa dll... tetapi usaha tidak berjaya...
Oct 2006 : Collapse sekali lagi, Liver damaged, nerve attack, severe bleeding on skin internal and external due to steven johnson sindrom.. Was critical and warded for 10 days at PUTRA, Malacca.. (According to Doctor, peluang hidup sangat tipis - berserah & tawakal pada Allah..) Alhamdulillah Allah masih berikan Iffa peluang untuk hidup.. berbakti dan berkongsi tentang cara hidup sihat bersama anda semua hingga hari ini.
Ok, cukup setakat itu ttg sakit iffa.. if nak cerita detail, Iffa boleh terbitkan buku ..(^__^). Ramai yang tidak tahu tentang sakit autoimmune, bagi mereka yang mempunyai ahli keluarga yang mengalaminya barulah ada kesedaran untuk mengetahui ttg sakit ini wujud.. Alhamdulillah di Malaysia, Persatuan SLE Malaysia (PSLEM) sudah mula giat memberikan kesedaran ttg sakit ini.
 
Baiklah, jika anda semua ingin tahu.. rawatan yang ada untuk pesakit SLE ini ialah dengan pengambilan steroid.. tinggi atau rendah dosenya bergantung kepada activity cell yang menyerang pesakit.. terdapat juga ubat tambahan yang diberikan .. spt plaquenil utk MCTD dll..(hampir lupa sbb sudah hampir setahun Iffa x ambil ubat-ubat ini - jangan marah ye doctor, ubat-ubat itu terlalu byk kesan sampingan, i'd like to stay healthy but with natural ways). 
Alhamdulillah, setelah mencari-cari supplement yang boleh membantu Iffa kekal cergas, tidak demam berpanjangan dan dijauhi dari jangkitan penyakit (orang SLE ni senang dpt infection tau)..dan yang penting, Iffa mampu berdiri, berjalan, melakukan kerja-kerja harian tanpa rasa seperti dililit atau berjalan diatas kawat2 duri.. Iffa bertemu Shaklee.. mula-mula makan untuk tambah susu, tapi tergerak hati untuk cuba VIVIX, potion ajaib..kuasa Allah SWT..

Ya..mungkin itu yang lebih diperlukan Iffa..iaitu peluang untuk hidup seperti orang normal dan masih boleh melakukan aktiviti harian walaupun masih mengidap SLE.


Banyak juga kisah yang pernah saya baca. Bagaimana Vivix membantu pengidap SLE semakin pulih dengan izin Allah. Saya juga punya seorang rakan di FB yang telah kematian ahli keluarganya akibat SLE dan kini dia juga sedang berhadapan dengan penyakit yang sama. Namun dia masih kuat dan bertahan dengan segala ujian Allah. Semangat yang kuat untuk teruskan hidup demi keluarga tercinta.


Persoalannya. Bolehkah pesakit SLE sembuh sepenuhnya?



Buat masa ini menurut kebanyakan doktor penyakit Lupus hanya boleh dikawal dan belum dapat disembuhkan sepenuhnya. 


Kesan Vivix juga bergantung kepada pesakit. Pesakit yang mengalami simptom ringan seperti sakit sendi, ruam, demam dan keletihan mungkin boleh diatasi dengan Vivix. InsyaaAllah dengan pengambilan Vivix secara konsisten juga SLE dapat dikawal daripada menjadi lebih teruk dengan izin Allah.


Anda ingin berikhtiar dengan Vivix?

Saya boleh membantu anda mendapatkan Vivix sebagai ahli dengan harga ahli Vivix.
InsyaaAllah  POS PERCUMA ke seluruh semenanjung dan Sabah Sarawak juga.


Hubungi saya sekarang ya..

SMS/Whatsapp/Call:
Raihana
019.938.7282

Monday, March 23, 2015

Isteri multitasking. Suami boleh ke?

Assalamualaikum..

Isteri ni Superwoman ke? Superman pun tak boleh nak buat kerja menyelamat 3 orang serentak.
Tapi isteri lebih dari 5 kerja boleh disiapkan sekaligus dalam satu masa.




Sambil masak boleh jaga anak, basuh pinggan mangkuk, bancuh susu anak, menyapu, mengemop, basuh baju. Siap masak semua dah selesai. Haa..biasa kita buat kan orang perempuan? Especially yang dah jadi mak. Habis tu suami boleh ke?


Apapun ini adalah realitinya. Sangat real dengan apa yang berlaku dalam rumahtangga kebanyakan daripada kita. Tak percaya? Cuba dengar cerita akak ni..Senyum jelah..




Haah..Ada betulnya apa yang akak ni cakap kan..walaupun adakalanya sebaliknya.

Kalau cari barang selalunya siapa yang akan jumpa dulu?
Kadang-kadang hairan juga kenapalah suami kita tak jumpa-jumpa. Padahal letak tempat biasa je pun.

Kemudian,
Cuba satu hari je kita tinggalkan rumah dan minta suami jagakan anak.
Selalunya yang berlaku..Anak jelah yang dijaga.
Rumah bersepah, baju tak bercuci, pinggan gelas kotor melonggok.
Beg anak nak ke taska pulak kene siapkan awal-awal, kalau tak baju siang dan malam semua bercampur
Takdenya nak match color baju dan seluarnya. Silap haribulan baju anak ke sekolah pun tak sempat nak iron.

Bagi mereka itu kerja remeh. Ala, tak kisahla macamana pun.


Bila suami jadi multitasking..

Saya pernah ditahan di hospital beberapa hari sebelum bersalin anak ke 5 kami. Suamilah yang uruskan anak-anak di rumah. Agaknya itulah pertama kali suami mengambilalih sepenuhnya tugas saya di rumah.


Alhamdulillah, dia cuba buat sebaik mungkin.

Walaupun nasi goreng yang dimasaknya sebagai bekal untuk saya terlebih masin..
Walaupun anak datang hospital melawat saya siang hari pakai baju tidur dan pakai"selipar kahwin"..
Walaupun dia tak belikan barang saya pesan..
dan terlupa banyak perkara...


Waktu tu,
Saya dah tak kisah. Saya dah boleh bayangkan betapa dia dah usaha.
Senyumkan aje.


Syukur  sebab dia masih cuba untuk uruskannya dengan caranya sendiri.


Kebanyakan lelaki perlukan lebih fokus dalam sesuatu yang dikerjakan. Sebab tu bagi sesetengah suami, kalau bekerja tak boleh diganggu. Nak makan pun tak boleh bising-bising. Lain pula caranya dengan wanita.

Suami kita walaupun dah cuba untuk multitasking, tapi takkan samalah hasilnya dengan kita sebagai isteri. Apapun, hargai suami jika dia mencuba.

Firman Allah,
"Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu disisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal"-QS Al-Hujurat:13

Kita pasti kenal pasangan kita macamana, kan?
Saya faham. Setiap suami dan isteri itu ada kurang dan ada lebihnya. Allah jadikan kita sebagai pelengkap antara satu sama lain.


Isteri mungkin multitasking, tapi oleh kerana banyak kerja dilakukan pada satu masa boleh jadi tetap ada kekurangan dalam hasil kerja mereka. Sokongan suami masih diperlukan. Di sinilah peranan suami. Membantu menyempurnakan dan meringankan tugas isteri yang dah sedia banyak.


Jangan biarkan isteri anda sampai macam ni. Kesian juga kat isteri.


Mampu ke wanita buat banyak pekerjaan dalam satu masa?


Jika isteri dah ada kerja tapi masih nak cuba berbisnes,
Sepatutnya suamilah yang jadi orang pertama menyokongnya. Sebab wanita memang ada kelebihan untuk berbuat demikian. Bagi isteri pula, anda mampu melakukannya.. Kerana Allah jadikan anda begitu fitrahnya. Multitasking. Cuma mahu atau tidak saja.



Sebagai suami isteri, bantulah mana yang boleh. Tidak akan wujud persoalan siapa lebih multitasking jika suami isteri juga saling berbahagi tugas mengikut kelebihan masing-masing. Kan manis jika ada tolak ansurnya.


Oh ya..Sebelum terlupa, saya nak cadangkan anda lawat laman ini.
Sangat membantu ibu-ibu yang nak multitasking.


Boleh jadi panduan juga buat ibu-ibu bekerja yang nak tukar rutin harian supaya lebih efisyen dan masih punya masa untuk ajar anak, luangkan masa dengan suami dan lakukan hobi dan bisnes pada masa yang sama. Walaupun sesibuk manapun anda!

Jom sertai efficient2me.com



Cara orang kaya jadi makin kaya

Assalamualaikum..


Apa yang anda akan lakukan jika anda mendapat RM100, 000?
Ermm..sikit je tu..




Apa anda akan lakukan jika anda ada 1 juta?

Haa..mesti macam-macam rasa nak belikan. Nak rumah baru, kereta baru, bini baru..

Sampai kita terlupa..
Harta itu bukan semuanya hak kita..

Habis tu apa nak buat kalau ada duit banyak?

Gandakan kekayaan anda dengan tips-tips ni.
Akak ni ada kongsikan 3 Tips murah rezeki yang hebat!
Jika diamalkan pasti orang dah kaya pun akan jadi makin kaya.



Sekarang anda tahu apa nak buat kan?


Kenapa pentingnya kita bersedekah?

1. Menganggap ada hak orang lain dalam rezeki kita. Maka  bahagikan kepada yang berhak.

Siapakah yang paling berhak berkongsi rezeki dengan kita?
Ibubapa?
Isteri@suami?
Anak-anak?
Saudara mara terdekat?

Yang lebih baik adalah sedekah buat ibu bapa dan saudara terdekat  kita.


2. Membantu melepaskan dan meleraikan segala masalah di dunia

Anda ada banyak masalah?
Banyak hutang?
Lambat kahwin?
Belum ada anak?
Hilang ketenangan hidup?

Sedekahlah kerana dari situ ada penyucian diri dan harta dan membukakan pintu rezeki dan jalan keluar yang masih tertutup.


3. Menganggap rezeki dan apa saja yang kita miliki sebagai milik mutlak Allah Taala

Semuanya hanya pinjaman Allah. Sampai masanya tiada apapun yang kekal sebagai milik kita.
Ada anak yang ramai, sampai masanya akan kembali padaNya.
Ada harta yang banyak, akan habis juga akhirnya.
Ada kecantikan wajah, juga sementara sifatnya.

Tiada satu pun yang kekal.
Bersedekah akan mengingatkan kita bahawa semuanya yang kita ada bukan milik mutlak kita.




Jika kita sedar, kita tidak akan lupa diri dan sentiasa merendah diri.


InsyaaAllah..
yang paling penting adalah SYUKUR.



Mudah-mudahan kayanya kita ada manfaatnya buat orang lain.
Semoga rezeki dan kekayaan yang dimiliki diberkati Allah.

Sebaiknya jangan tunggu kaya baru nak bersedekah..

JOM!








Saturday, March 21, 2015

20 tahun pengidap asma ini bergantung dengan inhaler, akhirnya inhaler bukan kawan baiknya lagi.

Assalamualaikum...


Ini kisah suami Puan Nurul, En. Akmal. En. Akmal seorang pengidap Asma yang agak teruk.
Nurul mula menyedarinya sejak mereka berkahwin. Seringkali beliau risau apabila suaminya diserang asma pada waktu malam.

Rupanya suaminya dah bergantung pada inhaler 20 tahun lamanya. Dah jadi kawan baik!



Rawatan Asma Kronik? Inhaler Bukan Kawan Baik Dia Lagi from iReach HD on Vimeo.


Dengan izin Allah Inhaler bukan kawan baik suaminya lagi..

Setelah dipaksa Puan Nurul, akhirnya En Akmal mencuba juga mengambil suplimen Shaklee walaupun mulanya dia memang tak suka. Alhamdulillah, hasil desakan si isteri, En. Akmal kini dapat mengatasi masalah asmanya tanpa perlu bergantung pada inhaler lagi.

Alhamdulillah, Inhaler bukan kawan baiknya lagi!

Apa yang beliau amalkan?
Cuma sebahagian Set Asma untuk dewasa dan beberapa vitamin lain yang membantu.


Apa yang ada dalam Set Asma untuk Dewasa?
  • Vit C
  • Omega Guard
  • B-Complex
  • Nutriferon
  • Carotomax

Untuk kanak-kanak boleh rujuk Set Asma Kanak-kanak.


Vitamin C:
beberapa kajian mendapati vitamin C membantu menjaga saluran udara terbuka, kata Pusat Perubatan Universiti Maryland. Di samping itu Vitamin C membantu menentang irritasi akibat pernafasan.


Omega Guard:
Memakan makanan dengan kandungan Omega 6 yang banyak boleh menyebabkan keradangan pada pesakit asma. Mengambil Omega 3 akan membantu mengatasi keradangan dalam pernafasan pada pesakit asma. Omega Guard juga membantu merangsang sistem imun.


B-Complex:
Mengandungi vitamin B6 yang mengurangkan wheezing dan simptom asma.


Nutriferon:
Nutriferon menghasilkan interferon yang membantu melawan penyakit dalam tubuh dan meningkatkan sistem imun.


Carotomax:
Carotomax membantu memperbaiki membran peparu dan mengurangkan serangan asma.



Saya boleh bantu anda dapatkan Set Asma ini.
Boleh iktiar dengan set ini sebelum terkena serangan asma lagi. InsyaaAllah, dengan pengambilan konsisten, anda tidak perlu lagi bergantung dengan inhaler.


Hubungi sekarang ya!

Raihana
019-9387282





Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:

✍ PM: siti raihana ismail
✐ Blog: Mauceriasokmo
✉ Email: elraihan82@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Saturday, March 14, 2015

Resepi Murtabak Mini homemade mudah dan sedap

Assalamualaikum..


Apa menu kuih pilihan anda ketika  berbuka puasa? Bagi saya murtabaklah antara kuih wajib yang saya selalu beli..tapi itu dulu..sekarang saya tak akan beli lagi dah. Sebab murtabak mini homemade rasanya lagi sedap. Senang nak buat pulak tu..


Tak kira lah nak makan time buka puasa atau dijadikan minum petang, yang penting saya boleh buat sendiri di rumah tanpa perlu risau macamana nak buat doh untuk kulit murtabak tu. Sebab dah jumpa cara lagi mudah! Ini murtabak mini saya buat kali ke 2 untuk berbuka puasa ganti baru-baru ni..alhamdulillah, anak-anak  suka siap boleh bawa bekal ke sekolah juga.


Haa..ini resepinya ya.


Resepi murtabak mini homemade sedap dan mudah


Bahan-bahannya:

Untuk murtabak:

2 biji bawang putih ditumbuk
1 keping daging kisar Ramly 250gm(biasanya 1 pek ada 2 keping)
2 biji ubi kentang saiz sederhana dipotong dadu
2 sudu serbuk kari
1 labu bawang belanda dimayang
3 biji telur
15 keping kulit popia saiz 5"(untuk 15 keping murtabak)
Garam secukup rasa


Untuk pencicahnya:

1/4 cawan air panas
3 sudu cuka makan
2-3 sudu gula pasir
Setitik 2 ibu sirap
2 biji bawang merah dimayang


Cara membuatnya:

1. Tumiskan bawang putih hingga naik baunya.

2. Masukkan rempah kari dan tunggu garing seketika.

3. Masukkan sedikit air dan masukkan daging cincang Ramly. Biarkan daging cincang empuk dan masak seketika.

4. Masukkan ubi kentang dan tambah sedikit air lagi. Tunggu sehingga kentang empuk barulah api dimatikan. Masukkan garam secukup rasa.

5.Kaup sedikit inti yang dimasak ke dalam bekas berasingan. Jika ada lebih boleh simpan dan boleh dibuat kemudian.

6. Masukkan bawang belanda yang telah dimayang ke dalam inti.

7. Pecahkan telur ke dalam inti dan kacau.

8. Sediakan kulit popia dan masukkan sesudu inti yang telah dibancuh dengan telur tadi.Panaskan sedikit saja minyak di atas pan menggoreng.

9. Lipat empat segi dan kemaskan dgn putih telur supaya tak terbuka. Saya selalunya letak inti ketika hampir nak menggoreng. Saya lipat dan telangkupkan terus di atas pan menggoreng supaya kulit popia tak terbuka.

10. Masak dengan api perlahan ke sederhana saja supaya telur dalam inti masak elok.

11. Bila dah kekuningan coklat kulitnya bolehlah dibalikkan. Apabila masak dua-dua belah terus angkat dan toskan.

12. Untuk pencicahnya campurkan saja kesemua bahan dan kacau sehingga larut gula dan garam. Masukkan bawang kemudian. Siap!

13. Bolehlah hidangkan macam kat bawah ni ya..biasanya saya suka buat inti lebih dan simpan dalam peti sejuk. Bila nak buat lagi saya tambahkan bawang dan pecahkan telur saja dan balut dalam kulit popia dan terus goreng. Boleh juga inti yang sama nak buat karipap.




Sedap tau..kulit popia rasa lagi rangupnya bila makan lepas baru goreng..

SELAMAT MENCUBA. 
Dah cuba bolehlah share hasilnya di komen ya..


-UMMI ANA-

Tuesday, March 10, 2015

Tips kuruskan badan sampai 20kg ibu menyusu dan kekal cantik lepas bersalin

Assalamualaikum,


Saya dengar video ni dah macam dengar kisah sendiri pula. Dia turun berat 20kg, saya juga turun berat 20kg lepas bersalin..tapi apa rahsianya? Walaupun berat turun susu pun still banyak siap ada 2 anak susuan lagi..beruntungnya dia..


Rahsia saya turun 20kg?
nanti saya kongsikan. Ada juga persamaan antara kami.


Alhamdulillah,
Dia sudi kongsi 4 tips yang wajib dipatuhi ibu menyusu yang nak turunkan berat lepas bersalin dan kembali cantik. Rugi bagi yang tak ikut tips ni..



Kurus Selepas Bersalin Sampai Turun 20kg! Wow! from iReach HD on Vimeo.


Haa..
Dah salin ke tips yang diberikan? Nanti lupa pula.
Lepas ni bolehlah kita amalkan. Yang tak menyusu boleh juga ikut tips Puan Salwa ni..

Cara saya turunkan berat juga tak banyak bezanya dengan Puan Salwa..


Yang ni pula kisah saya sendiri..


Inilah transformasi diri saya!

Sebelum bersalin berat 75kg
Selepas 2 hari bersalin berat 68kg
Selepas 3 bulan berat lebih kurang 55 kg
Selepas 7-8 bulan berat 48kg

Jumlah penurunan dari selepas bersalin
=68kg-48kg 
20kg dalam 7-8 bulan


Dalam7-8 bulan saja saya bukan saja turun ke berat asal 52kg, tapi dapat turun lagi sampai 48kg, sama macam berat saya ketika Form 5 nak ambil SPM dulu..:)


Sekarang berat saya still 48kg walaupun anak saya yang ni pun dah 2 tahun lebih dan masih menyusu badan (extended breastfeeding). Setakat ni saja berat saya. Tak turun dan tak naik dah. Kalau ada beza sikit pun hanya selepas makan berat. Saya masih ambil Alfalfa untuk menyusu dan sekali sekala masih ambil ESP juga. Saya memilih untuk terus menyusukan anak saya walaupun dah lebih 2 tahun. Sayang juga sebab susu masih ada. Alhamdulillah.


Yang paling penting penyusuan penuh sangat membantu saya membakar kalori lebih cepat walaupun saya tak ambil suplimen pembakar lemak. Saya juga suka lakukan aktiviti di rumah sampai berpeluh setiap hari..Menyusu boleh bakar kalori sama macam jogging sejam tau!


Dengan rutin seorang pensyarah dulunya yang aktif, setiap hari saya kena turun naik tangga 3 tingkat ke bilik pensyarah berkali-kali dalam sehari dan itu pun dah jadi sebahagian exercise tambahan saya. Jika kelas jauh, saya prefer berjalan kaki saja untuk bakar kalori daripada drive ke bangunan kuliah. Saya memang kurangkan pengambilan nasi selepas berpantang dan lebihkan sayur dan protein dalam pemakanan harian saya waktu itu.


Suplimen cuma sebahagian daripada agen pembantu untuk saya menurunkan berat badan.
Yang penting, saya dapat turunkan berat badan secara sihat dan mantain berat yang baik.
Alhamdulillah, semuanya dengan izin Allah.


Jika anda dapat konsisten seperti saya dan mengikut tips yang diberikan insyaaAllah anda juga boleh lakukannya. Saya juga boleh bantu anda turunkan berat tanpa perlu risaukan susu akan merudum. SET SLIMMING IBU MENYUSU juga TIDAK MENGGANGGU PENYUSUAN BAYI ANDA..


Dah kurus nanti kulit pun nak cantik juga,kan..Boleh lihat SET KECANTIKAN ini juga.



Anda perlukan konsultasi mengenai suplimen dan tips untuk menurunkan berat dari saya sendiri?
Boleh hubungi saya seperti di bawah.

SMS/Whatsapp/Call:
RAIHANA-019.938.7282


ANDA DIGALAKKAN MENJADI AHLI untuk MENDAPAT HARGA PALING JIMAT!
JIMAT SEHINGGA 15-20%! Cuma RM75 untuk daftar ahli SM dan RM85 untuk SS. Keahlian seumur hidup.


Lagipun, nak konsisten untuk beberapa bulan juga sebelum berhasil, kan?
Saya lebih percaya kepada penurunan sedikit demi sedikit setiap bulan daripada penurunan mendadak dalam sebulan, tetapi akhirnya naik semula. Anda bagaimana?



Jemput baca juga artikel berkaitan:





Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:
✍ PM: siti raihana ismail
✐ Blog: Mauceriasokmo
✉ Email: elraihan82@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Sunday, March 8, 2015

Cara berhenti merokok paling mudah. Lakukan kerana Allah.

Assalamualaikum

Ada ke cara nak berhenti merokok yang mudah?
Macamana tu?


Saya tau bukan mudah nak berhenti merokok..kalau tak, takkan keluar semua produk2 dan ubat untuk berhenti merokok dan tampalan nikotin tu semua..


Umum semua tau rokok ni bahaya. Kalau boleh memang nak berhenti..TAPI...(hanya seorang perokok lebih mengerti perasaannya bagaimana..)




"SUSAHNYA AKU NAK BERHENTI..."

Seorang perokok tegar yang cuba berhenti merokok umpama sedang menghadapi derita menahan keinginan tubuhnya terhadap sesuatu yang menenangkan dirinya..

macam orang mengantuk dilarang tidur..
tak boleh baring pejam mata sambil berdiri pun jadilah..

tak boleh hisap rokok dunhill
rokok daun pun jadilah..

dah macam bayi dilarang minum susu ibunya pula..

Errk..betul ke sampai macam tu??

Orang yang hampir dengan saya juga yang cakap macam ni..
walhal rokok daun tu tetap rokok juga..lagi bahaya sebab takde penapis langsung!


Bila sebaiknya saya berhenti merokok?

Tak perlu tunggu bulan puasa..
MULAKAN SEKARANG! Walaupun baru je rasa nak berhenti..

Tanya diri..

KENAPA AKU NAK BERHENTI MEROKOK??

Betulkan niat kita, "Aku nak berhenti merokok kerana Allah!"

Hanya Allah boleh bantu aku berhenti merokok.
HANYA DENGAN IZIN ALLAH..


لاَ هَوْلَ وَلاَ قُوَّتَ اِلاَّبِاللّهِ
"La haula Wala Quwwata illa Billah"
(Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah semata-mata)

Maka mintalah dari Allah..
Dan semoga Allah tunjukkan jalannya..


Saya tau yang merokok ni bukan saja mamat-mamat yang kerja buruh..

Ada juga dari kalangan orang-orang yang berjaya dan hebat dalam kerjaya..
Bahkan dari kalangan orang yang tinggi agamanya atau pak Ustaz juga ada yang merokok..
Sampaikan tak berani nak bagitau mad'u rokok itu haram..


Tak dapat nak salahkan mereka juga.
Kerana mereka mungkin belum jumpa caranya untuk berhenti merokok..


Salah satu caranya?


Saya ada satu cara mudah untuk berhenti merokok dengan izin Allah..
Kenapa kata cara mudah?


Sebab ada yang telah BERJAYA setelah mencubanya..
Bukan seorang, bukan 2 orang..ramai yang dah berjaya.


Sebelum kita bongkar rahsia cara berhenti merokok yang mudah, cuba kita dengar pengalaman  encik ni dulu..katanya bekas perokok tegar juga. Dah merokok sejak usia 14 tahun secara serius!


Payahnya nak berhenti katanya..bukan tak mau berhenti..dah macam-macam cara dibuatnya. Rujuk klinik kesihatan, masuk bengkel berhenti merokok..ganti dengan rokok elektrik, ambil tampalan nikotin..hrmm..tapi tak menjadi juga nak berhenti..
masih nak merokok..



Berhenti Merokok Dengan Cepat untuk Selama-Lamanya from iReach HD on Vimeo.


Alhamdulillah..


Dengan izin Allah, digerakkan hati isterinya kenalkan suaminya dengan Vivix.

Terus rokok jadi tawar dan hilang nikmatnya..
Akhirnya dapat juga beliau berhenti merokok.
Dah setahun, alhamdulillah..


VIVIX ni ubat berhenti merokok ke??

Secara jelasnya fungsi Vivix bukanlah sebagai ubat berhenti merokok..
Tetapi Vivix berfungsi untuk mengembalikan sel tubuh kita yang telah terjejas kepada sel yang sihat seperti asalnya.


Dalam kes seorang perokok,

Vivix akan membantu menjadikan tubuh seorang perokok kembali sihat seperti tubuh seorang yang tidak merokok asalnya..dengan menolak kandungan rokok dan menyebabkan rokok akhirnya menjadi tawar, pahit, tepu dan tiada nikmat lagi bagi seorang perokok.


Haa..baguskan..akhirnya berhenti macam tu je bila dah hilang nikmat merokok.


Nak tau bagaimana rasanya setelah anda SEORANG PEROKOK mula mengambil Vivix?


Di SINI ada video pengalaman perokok tegar yang ambil Vivix dalam 2 minggu saja tapi terus TERPAKSA BERHENTI MEROKOK sebab tak tahan dengan rasa rokok!


Saya tak merokok, namun saya tau perasaan orang yang nak berhenti merokok.
Sebab orang yang saya sayang juga ada yang merokok dan nak berhenti merokok..


InsyaaAllah. Sebagai orang Islam, kita niatkanlah untuk berhenti merokok kerana ALLAH..
kerana rokok adalah HARAM di sisiNya..kerana betapa rokok memudharatkan kita dan orang sekeliling kita...mudah-mudahan dipermudahkan niat kita.


Sama-sama kita berdoa.
Semoga JALAN INI membantu anda atau orang yang anda sayang untuk berhenti merokok.



Mudah-mudahan dapat BERHENTI MEROKOK dengan hanya SEBOTOL VIVIX sahaja dengan izin Allah. Tiada yang mustahil sebab telah ada yang berjaya dalam 2 MINGGU sahaja.
Allah telah membantunya secara tidak sengaja.



SEBOTOL VIVIX BOLEH DIAMBIL LEBIH SEBULAN

Bagi anda yang telah berniat untuk berhenti merokok, saya boleh membantu anda..

InsyaaAllah, jika betul niat anda, ALLAH pasti akan mempermudahkan..
Biarpun apa saja caranya..





Semoga dengan sesudu Vivix anda telah MULA selangkah ke arah BERHENTI MEROKOK

InsyaaAllah anda juga akan dapat manfaat lain daripada  VIVIX

VIVIX MAHAL??
Tidaklah semahal rokok yang anda beli dan bakar sejak dulu..


Sebotol VIVIX berharga RM475.00

Saya boleh bantu anda mendapatkan VIVIX dengan harga yang lebih JIMAT.
JIMAT HINGGA 20%.


Mudah-mudahan sebotol ini saja sudah cukup untuk membuat anda berhenti merokok.
Cukup untuk menjimatkan wang anda untuk beli rokok bermula sebulan akan datang dan seterusnya. Sehingga anda boleh terus buang rokok dalam simpanan anda hari ini. TANPA RAGU LAGI..
Cukup untuk buat anda rasa lebih sihat dan kembali bersama yang tersayang tanpa bimbangkan kesan rokok lagi terhadap mereka.
Dengan izin Allah..saya yakin.


MENJADI AHLI adalah PILIHAN TERBAIK untuk mendapatkan harga terbaik.
Saya boleh bantu anda.


BOLEH HUBUNGI SAYA SEKARANG!


RAIHANA
019.938.7282






Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut: ✍ PM: siti raihana ismail ✐ Blog: Mauceriasokmo ✉ Email: elraihan82@gmail.com ✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282 ➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Wednesday, March 4, 2015

Set Rambut Gugur ini selamatkannya daripada botak depan suami

Assalamualaikum..


Masalah rambut gugur memang amat menakutkan bagi wanita. Apatah lagi kalau dah seluruh rumah boleh jumpa rambut yang gugur.


Akhirnya mulalah membayangkan diri akan botak depan suami nanti. Malunya kat suami. Selalunya ibu yang baru lepas bersalin sering mengalaminya. Punca utamanya adalah perubahan hormon progestron dan estrogen yang mula berkurang selepas bersalin, kekurangan protein dan asid amino.


Ketahui 7 punca rambut gugur DI SINI

Rambut gugur nak sikat pun takut.

Bagi Puan Maria Awie, beliau sangat bersyukur kerana masalah rambut gugur kronik yang dihadapinya dulu telah berjaya diatasi.

Dulu sangat banyak rambut beliau yang gugur. Sangat merisaukan. Boleh dilihat banyaknya di lantai bilik airnya..

Mungkin orang luar tak tau masalahnya kerana beliau bertudung, namun beliau tetap risaukan penampilannya di hadapan suami dengan rambut yang semakin surut. Yelah, wanita mana yang sanggup kelihatan botak depan suami. Terus down dibuatnya.


Apapun, ikuti luahan beliau.
Apa yang beliau telah lakukan untuk mengembalikan mahkota kewanitaannya?



Rambut Gugur Merimaskan, Terutama Wanita Bertudung Ini... from iReach HD on Vimeo.



Alhamdulillah, kini Puan Maria dah berjaya menyelesaikan masalah rambut gugurnya.
Beliau semakin yakin untuk tampil berhias di hadapan suami. Rambut surut? Tidak lagi.


Katanya beliau menggunakan set syampu Shaklee khas untuk rambut gugur yang terdapat dalam Set Prosante HairCare dan kemudiannya mengambil Zinc Complex dan ESP secara konsisten untuk menangani masalah rambut gugurnya. Ketiga-tiga produk tersebut adalah termasuk dalam set untuk rambut gugur ini.


Anda nak cuba set ini?

Set untuk rambut gugur
Syampu, serum rambut, Zinc Complex, Protein ESP dan BComplex


Boleh hubungi saya untuk mendapatkannya. Jangan biarkan diri anda berasa malu dan hilang keyakinan untuk berhias depan suami. Masalah rambut gugur masih boleh diatasi. InsyaaAllah.


Sms/whatsapp/call:

RAIHANA
019.938.7282


BERITA BAIK UNTUK ANDA!

Dua daripada produk dalam set untuk rambut gugur ini iaitu ESP dan Zinc Complex ada promosi MAC 2015 ini. Boleh rujuk entri ini untuk info produk promosi ini. Promosi ini sah sehingga 28 Mac 2015 sahaja. Pasti berbaloi jika anda mendapatkan dengan promosi yang ditawarkan.



Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:
✍ PM: siti raihana ismail
✐ Blog: Mauceriasokmo
✉ Email: elraihan82@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Tuesday, March 3, 2015

Promosi Shaklee Mac 2015: ESP, Vitalea for Children dan Zinc Complex

Assalamualaikum,

Dah tau produk promosi Shaklee untuk MAC 2015?
Saya antara mereka yang sangat teruja dengan promosi kali ini, sebab salah satu produk promosi kali ini adalah kegemaran saya sejak dulu, cuba teka apa dia?


Kali ni ada 3 produk promosi serentak.
Apa produk promosi Shaklee bulan MAC 2015 ini?


Haa..inilah dia produknya:
(Klik untuk info produk)






Apa yang Shaklee tawarkan dalam promosi Mac 2015 ini?


ESP(Harga runcit biasa: RM150)
=========

{Beli 2 tin dapat diskaun 5%}
Harga Promosi Beli 2 tin: Rm285 sahaja

{Beli 6 tin dapat PERCUMA 1 TIN}
Harga promosi BELI 6+1
Dapat 7 tin dengan harga 6 tin: RM900
Beli dengan harga keahlian percuma yang  super jimat dengan pulangan bonus.
(Hubungi saya untuk dapatkan dengan harga ahli ini untuk pembelian 6 tin percuma 1 sahaja)



Vitalea for children (Harga runcit biasa: RM111)
=================

Beli 3 botol (180 biji) PERCUMA SEBOTOL (60 biji) dengan harga RM333


Zinc Complex(Harga runcit biasa RM34 sebotol)
================

Beli 3 botol(360 biji) PERCUMA SEBOTOL(120 biji) dengan harga RM102


Semua tawaran ini hanya sah sehingga 
28 MAC 2015 SAHAJA!

JANGAN TUNGGU HINGGA KEHABISAN STOK! ESP pernah kehabisan stok sewaktu promosi ESP yang lalu.


NAK DAPATKAN PRODUK PROMOSI?

NAK DAFTAR AHLI(RM75) DAN DAPATKAN DENGAN HARGA AHLI DAN JIMAT HINGGA 20%?

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE YANG SAH?

Hubungi saya sekarang:

Sms/whatsapp/call:

RAIHANA
019.938.7282



Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:

 ✍ PM: siti raihana ismail 
✐ Blog: Mauceriasokmo 
✉ Email: elraihan82@gmail.com 
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282 
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Sunday, March 1, 2015

4 Cara atasi sembelit ketika hamil supaya tak meneran macam nak bersalin

Assalamualaikum..


Sembelit ketika hamil? Uuh..sakitnya..

Memang serik jika dah terkena..kadang-kadang sampai luka dan berdarah. Ada seorang ibu bagitau saya dia tak boleh nak buang air sampai 2 minggu lamanya..akhirnya sembelit ketika nak membuang.


Dahulu saya juga pernah mengalaminya ketika hamil. Saya buat apa saja cara untuk elakkan sembelit. Termasuklah membeli ubat perangsang pelawas enema untuk memberikan "rasa nak buang air".
Contoh enema.
Sumber: internet

Ada seseorang menegur saya dan mengatakan tidak elok jika terlalu bergantung dengan ubat perangsang pelawas seperti lactulose atau enema untuk membantu melawaskan. Lebih baik mengambil makanan sebenar atau makanan tambahan semulajadi yang sesuai dan lebih selamat untuk membantu.


Terlalu bergantung kepada pelawas juga menyebabkan usus bergantung penuh kepada perangsang pelawas untuk membuang air besar sehingga proses peristalsis tidak berlaku secara semulajadi.


Sembelit sewaktu hamil lebih teruk jika ia berlaku ketika sedang sarat hamil. Terlalu lama mencangkung di tandas sangatlah tidak digalakkan bagi ibu hamil kerana rahim mudah menurun. Sebaiknya gunakan tandas duduk apabila telah sarat hamil untuk lebih selesa.


Terlalu kuat meneran juga tidak elok bagi ibu hamil. Hati-hati ya..jangan sampai anda meneran macam nak bersalin pula.



Kenapa ibu hamil mudah kene sembelit?

Ibu hamil mempunyai hormon progestron yang banyak menyebabkan usus si ibu memproses makanan lebih perlahan dan sukar dihadam. Makanan yang tidak dapat dihadam dengan baik akan menyebabkan sembelit.


Bagi ibu yang sarat hamil, rahim yang semakin membesar menyebabkan tekanan pada usus sehingga boleh menghalang laluan najis ke usus besar dan rektum.


Ibu hamil selalunya memerlukan zat besi yang tinggi untuk mendapatkan bacaan hemoglobin atau HB yang baik sepanjang kehamilan. Pengambilan sesetengah pil zat besi yang banyak boleh menyebabkan ibu-ibu mudah terkena sembelit. 



Bagaimana caranya nak elakkan sembelit ketika hamil?

Cara 1:

Minum air masak lebih banyak. Sebaiknya 3 liter sehari.

Cara 2:

Makan lebih banyak makanan berserat, roti tinggi serat dan buah-buahan.

Cara 3:

Melakukan senaman untuk merangsang pergerakan usus. Contoh senaman berjalan kaki, berbasikal atau berbaring sambil melakukan pergerakan seperti mengayuh basikal untuk merangsang pergerakan najis di usus


DAH BUAT 3 CARA DI ATAS, TAPI TAK BERKESAN JUGA?

Jika ketiga-tiga cara di atas telah dilakukan namun masih tidak berhasil dan ibu-ibu masih sembelit, bolehla cuba suplemen kalsium Shaklee Ostematrix sebagai cara ke 4. InsyaaAllah berhasil.


Shaklee Ostematrix adalah suplemen kalsium yang mengandungi magnesium, vitamin D dan boron.
Tiada ubat perangsang pelawas dalam kandungannya.


Magnesium dalam Ostematrix membantu secara tidak langsung dengan memudahkan pergerakan otot usus untuk mengeluarkan najis secara lembut.


Magnesium juga boleh membantu menyerap air lebih baik. Penambahan air di dalam kolon menyebabkan najis menjadi lebih lembut dan mudah untuk dikeluarkan


Ibu hamil yang mengambil Ostematrix pada waktu malam sebelum tidur sangat membantu untuk:

✔melembutkan najis 
✔merangsang pergerakan najis
✔membolehkan ibu-ibu membuang air besar tanpa rasa sakit akibat sembelit 



Ostematrix bukan sekadar kalsium. Sangat banyak manfaat Ostematrix ni untuk ibu hamil selain membantu mengelakkan sembelit. 



ANTARA MANFAAT LAIN OSTEMATRIX UNTUK IBU HAMIL


✔Membantu menghilangkan lenguh badan dan sakit pinggang

✔Membantu mengelakkan kekejangan otot atau cramp ketika kehamilan

✔Membantu mengatasi masalah gigi ibu hamil yang mudah rapuh dan longgar akibat kekurangan kalsium

✔Membantu mengurangkan risiko pra-eklampsia ketika hamil

✔Menampung kekurangan kalsium ibu hamil 


Sebab itulah Ostematrix menjadi pilihan selamat bagi ibu hamil dan termasuk dalam SET IBU HAMIL


Ostematrix (120 biji)
RM61.00 SM/SS
InsyaaAllah, lepas ni anda dapat membuang dengan lawas tanpa perlu meneran macam nak bersalin dan mencangkung lama dalam toilet lagi. Tak payah lagi malu-malu keluar toilet sebab orang kat luar pun tak perlu lagi menunggu giliran lama nak masuk tandas. Masuk, dapat terus buang dengan jayanya dan settled.


Hubungi saya sekarang untuk mendapatkan Ostematrix anda.

Oh ya. Ibu lepas bersalin yang susah nak membuang juga boleh ambil Ostematrix untuk elakkan fobia takut buang air besar dan tak buang berhari-hari sampai sembelit. InsyaaAllah sangat membantu!

Dengarkan perkongsian ibu muda ni tentang pengalamannya sembelit selepas bersalin.


Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakit Sembelit from iReach HD on Vimeo.







Nak order Ostematrix??

SMS/Whatsapp/Call:
RAIHANA
019.938.7282



Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:

✍ PM: siti raihana ismail
✐ Blog: Mauceriasokmo
✉ Email: elraihan82@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Penafian

Penafian
* Semua produk Shaklee ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit...Bagi muslim, jika anda sembuh atau berjaya mengatasi masalah anda setelah mengamalkan Shaklee, ingatlah bahawa dengan izin ALLAH juga segala penyakit anda sembuh..bagi mereka yang mempunyai penyakit kronik yang tertentu, sila dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu sebelum mengambil suplemen. Suplemen Shaklee adalah suplemen semulajadi yang selamat dan halal dengan kelulusan ISA, badan yang diiktiraf oleh JAKIM