Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, March 26, 2017

3 Langkah kecemasan jika terkena serangan jantung sendirian.

Assalamualaikum..

Pagi ni saya terbaca satu tips penting dari post FB Dr Zubaidi yang lalu.


Suka follow FB beliau..ada saja tips kesihatan yang diberi. Ada hasil tulisan beliau dan ada yang beliau kongsi dari sumber lain.


Apapun tips ini memang sangat penting bagi mereka yang memerlukan.
Terima kasih Doktor atas perkongsian.




Apa yang beliau kongsikan hari ini ialah mengenai langkah kecemasan yang boleh diambil jika diri sendiri terkena serangan jantung.

Baca: 4 punca utama penyakit jantung

Apa nak buat?



BAGAIMANA NAK MENANGANI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN:-

1. Katakanlah kita bertolak blk kerumah pd jam 7:25 mlm berseorangan setelah seharian bekerja mencari rezeki.

2. Pada ketika itu anda berasa amat letih, gundah gulana dan kecewa.

3. Tiba2 anda merasa sakit yg amat sgt di dada membawa ke tangan dan rahang anda. Perjalanan terdekat kerumah sakit lebih kurang 5km dari rumah anda.

4. Malangnya anda tidak yakin mampu bertahan sejauh itu.

5. Anda telah dilatih ilmu CPR tetapi tidak dilatih utk kegunaan keatas diri anda.

6. CARA MENYELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA BERSEORANGAN.

Memandangkan kebanyakan mereka yg menerima serangan jantung tanpa menerima sebarang bantuan dan mula nak pengsan mempunyai hanya 10 saat sebelum pengsan.

7. Walaubagaimanapun mangsa boleh membantu diri dgn batuk sekuat mungkin(Langkah 1). Setiap kali batuk hendaklah diselangselikan dgn menarik nafas panjang. Batuk tersebut hendaklah mendalam dan berpanjangan sehingga terasa di dada

Bernafas panjang dan dalam(Langkah 2) dan batuk hendaklah diulang setiap 2 saat sehingga bantuan tiba atau sehingga terasa dpt bernafas spt sediakala.

Bernafas panjang akan membantu memasukkan oksijen kedlm jantung dan batuk mendalam membantu mengepam jantung dan memulihkan perjalanan darah. Ia juga membantu mengembalikan degupan jantung spt sediakala. Ini membolehkan mangsa tiba ke hospital.

Allah lebih mengetahui.
~~~~~
(Langkah 3)
Paling penting hubungi segera pihak hospital untuk rawatan lanjut setelah anda melakukan 2 langkah tadi.

Mudah-mudahan jika ia berlaku kepada diri kita atau keluarga kita langkah awal ini dapat membantu.

Jangan lupa share jika bermanfaat ya!







Friday, March 24, 2017

Resepi apam beras kukus dengan kelapa parut

Assalamualaikum..

Dah lama saya tak share resepi kan? Actually buat ni dah lama. Cumanya baru berpeluang nak share. Alhamdulillah menjadi walaupun ini adalah gambar hasil pertama kali saya buat.

Saya gunakan acuan lompang plastik yang warna merah untuk saiz ni..

Sebenarnya dengan satu adunan ni saya dapat buat hingga 35-40 biji apam juga (bergantung saiz acuan dan letak banyak mana).


Yang last tinggal hanya 2 biji ni je sempat diselamatkan untuk saya ambil gambarnya..huhu..Yang lain dah selamat dimakan anak-anak.. :D


Ada banyak versi resepi apam beras sebenarnya..ada yang lebih tradisional menggunakan ragi dan memerlukan penapaian sehari dua untuk hasil yang lebih cantik.


Saya membuatnya dengan merujuk beberapa sumber resepi juga. Tapi bagi cara yang lebih mudah boleh rujuk resepi ni..kredit kat tuan punya resepi..

Resepi ni saya rujuk dari blog resepi bonda

Resepi apam beras kukus

Bahan-Bahan:

2 cawan nasi sejuk
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 sudu kecil yis kering – mauripan
Kelapa parut putih dikukus – gaul dengan sedikit garam

Cara Membuat:

1. Blend nasi dan air sehingga hancur. Setelah hancur, masukkan gula dan blend sehingga sebati.

2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis. Kacau rata.

3. Masukkan campuran nasi dan gula tadi ke dalam bekas tepung. Kacau sehingga sebati. Perap selama 3 jam.

4. Didihkan air dalam pengukus dan balut penutupnya dengan kain bersih.

5. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil. Masukkan adunan dalam acuan kecil dan kukus selama 15 minit dengan api besar.

6. Angkat dan hidang bersama kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam.


Kejadiannya yang saya dah buat macam kat atas la..senang je sebenarnya..pastikan bancuh dalam bekas adunan besar ya..sebab lepas perap 3 jam tu adunan tu akan mengembang dengan jayanya..

Ok.
Itu saja cara membuat apam beras kukus ni..menggunakan bahan-bahan yang senang nak cari..kalau ada lebihan nasi tak habis tu bolehla buat apam kukus ni ya..mesti anak-anak pun suka.


Selamat mencuba..


~Ummi Ana~





Wednesday, November 30, 2016

Landmark Study Shaklee satu pendedahan berani

Assalamualaikum..

Pernah dengar pasal landmark study?

Hmm..sebenarnya Landmark Study ni adalah kajian mendalam mengenai sejauh mana keberkesanan sesuatu produk dalam jangka masa panjang...maksudnya bagus ke tidak kalau kita ambil konsisten sesuatu produk ni dalam jangka masa yang lama?
.
.
Kenapa ramai sangat orang duk canang pasal landmark study ni?
Bagus sangat ke ada landmark study untuk produk?

.

Bagus jika hasilnya benar-benar dapat
membuktikan kebaikan produk. Dan sebaliknya jika ia terbukti punya kesan buruk akan bertukar menjadi punca kejatuhan sesuatu produk. Hal ini kerana hasil kajian landmark study akan dipaparkan kepada umum..
.
.
Pendek kata hanya company yang benar2 yakin dan berani saja akan buat landmark study ni.
.
.
Hari ni makin banyak company buat kajian terhadap keberkesanan produk mereka juga..namun cuma utk short term saja hasil pengujiannya dan hanya bagi kesan vitamin tertentu sahaja..
.
.
Shaklee juga ada buat landmark study mengenai perbandingan mengenai usage pattern, tahap kesihatan dan nutritional status kesan jangka masa panjang melalui penggunaan 3 jenis kumpulan iaitu:

1) Yang langsung tak ambil supplement

2) Yang ambil single supplement sahaja

3) Yang ambil beberapa jenis supplement. Ahli kumpulan ni dari kalangan mereka yang dah lama ambil shaklee(cth: 20 tahun) dan diorang ni ambil bukan setakat satu atau dua vitamin shaklee tau tapi 17-25 jenis vitamin setiap hari)
.
.
Apa hasil kajian Landmark Study Shaklee yang diperolehi?
.
.
Agak mengejutkan..walaupun pengguna shaklee usianya lebih tua, tapi tahap kesihatan mereka lebih bagus dari dua kumpulan yg lain..
Antara hasil kajian yang diperolehi..


Kumpulan yang tak ambil supplement pula mempunyai tahap kesihatan yang lebih baik dari kumpulan yang ambil single supplement sahaja dari jenama lain. Kalau macam tu je lebih baik xpayah ambil kan..
Pengguna shaklee yang ambil suplimen shaklee menunjukkan tahap kesihatan terbaik

Penyakit sebenarnya telah mula ada dlm diri seseorang sejak awal lagi..dan ia mengambil masa 10-30 tahun untuk berkembang menjadi "serius"..semuanya bergantung pada bagaimana pemakanan dan gaya hidup kita hari ini yang menentukan bagaimanakah kita 10 atau 30 tahun akan datang..jika masih dipanjangkan usia kita dengan izin Allah..

.
Saya pilih untuk konsisten dengan shaklee dan kini telah masuk tahun ke 4 mengamalkannya..anda?

#tsunamishaklee
#shakleeeffect
#landmarkstudy
#lifeamazing



Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:

 ✍ PM: siti raihana ismail
✐ Blog: Mauceriasokmo
✉ Email: elraihan82@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Monday, November 28, 2016

10 tanda anda perlu detox!


Assalamualaikum..


Pernah buat detox tak? Kenapa ramai sangat duk suruh buat detox ni?
Apa itu DETOX?

DETOX

DETOX ialah proses penyingkiran bahan toksik atau buangan dari tubuh badan manusia. Badan kita ada sistem detox sendiri melalui organ kita iaitu hati, usus dan ginjal. Detox berlaku sewaktu kita berpuasa atau kita tidur.

Organ-organ tadi melakukan detox supaya sistem penghadaman kita dapat bekerja dengan baik, memastikan kulit bersih, dan sistem buah pinggang dapat berfungsi dengan baik. Jika tubuh tidak dapat melakukan detox, toksin dan bahan buangan terkumpul lama dalam badan.

Apabila kita berpuasa, badan akan melakukan proses detox secara semulajadi. Toksin yang tinggi dalam badan boleh menyebabkan badan tidak dapat menyerap nutrien dengan baik, dan mengakibatkan badan menjadi cepat letih, darah kotor, mudah terkena jangkitan penyakit. Sistem imun tubuh juga akan lemah.


10 TANDA PERLU DETOX!

Anda mungkin pernah ambil suplimen tapi macam tak berkesan langsung?
Tak semestinya silap suplimen-suplimen tu..cuba cek dulu ada tak masalah-masalah ni..

✔Tengah lidah warna putih dan mulut berbau tak?
✔Perut makin buncit?
✔Asyik mengidam nak makan yang manis-manis?
✔Kuat berpeluh dan badan berbau?
✔Keluar jerawat dan badan ada gatal-gatal?
✔Sukar turunkan berat badan walaupun dah banyak cara buat?
✔Susah nak tidur malam?
✔Selalu sembelit?
✔Selalu sakit kepala?
✔ Cepat letih dan lesu


Kalau ada kebanyakan masalah di atas itu tandanya anda perlu detox sebenarnya..

Selagi tak detox, makan vitamin atau suplimen banyak-banyak pun still lambat berkesan juga..sebab tubuh dah terlalu banyak toksin..menyebabkan nutrien sukar diserap..

Tambah pula selalu makan makanan segera dan persekitaran tercemar lagilah bertambah toksin tu..cacing dan parasit pun makin banyak menumpang dalam badan..

Kenelah buat sesuatu..takkan nak biarkan toksin dan parasit tu lama-lama dalam badan kan..

Cara terbaik ialah DETOX

Dah tu nak detox macamana?
Jangan risau..
Anda boleh pilih apa saja cara yang anda mahu untuk detox..

Nak detox dengan cara Shaklee pun boleh..
Shaklee ada program detox yang sangat best dengan cadangan meal plan sekali.
Bukan sekadar ambil suplimen untuk detox, tapi dicadangkan eat clean juga ya..


Set Detox Shaklee

Set Detox Shaklee pun boleh membantu.
Saya boleh bantu anda Detox cara Shaklee..
InsyaaAllah..bukan saja boleh bantu dapatkan berat badan ideal..1001 kebaikan anda akan dapat..

1001 kebaikan buat detox ni..dah xtersenarai dah sebab panjang sangat..πŸ˜„
Saya pun slowly dah kene detox walaupun bru lagi bersalin dan still menyusu baby.

Ada caranya nak soft detox untuk ibu menyusu ya..boleh PM saya untuk bf mom..019.9387282


Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:
 ✍ PM: siti raihana ismail
✐ Blog: Mauceriasokmo
✉ Email: elraihan82@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Sunday, November 27, 2016

Vitamin C shaklee percuma 1 Malaysia?

Assalamualaikum..

Kalau saya mampu bagi percuma kat setiap keluarga 1 vitamin saya akan pilih Vitamin C.

Shaklee sebenarnya ada 2 jenis Vitamin C.

2 Jenis Vitamin C Shaklee

Yang label biru adalah SR Vita C Plus pilihan orang dewasa macam saya. Setiap biji ada 500mg kandungan Vitamin C.

Sebotol berharga RM92.50 ada 180 biji. Banyak dan murah sangat tu. Boleh makan untuk 3-6 bulan juga.

Yang label hijau tu Chewable Vita C yang boleh dikunyah. Rasanya macam lemon+oren. Sangat sesuai untuk kanak-kanak.

Adik saya Aimi yang duk kat U pun suka yang ni..hilang mengantuk nak study katanya.. πŸ˜„ juga sesuai untuk ibu2 yang nak hilangkan rasa mual ketika morning sicknes. Harganya rm37.50 sebotol ada 90 biji. Setiap biji ada 100mg kandungan vitamin C.


KENAPA saya nakkk sangat setiap rumah ada vitamin C?

Sebab Vitamin C vitamin asas yang jadi KEPERLUAN kepada setiap orang. Baik dewasa atau kanak2.

Banyak kebaikan vitamin c ni..

✔Membantu kuatkan sistem imun. Jika selsema cepat reda dan jika demam dapat bantu pulihkan lebih cepat dengan izin Allah.

✔Membantu rangsang pembentukan kolagen semulajadi. Makin lama diamal makin tegang aje kulit ni rasa 😁

✔Membantu masalah gusi berdarah dan kulit yang mudah lebam jika terhantuk atau cedera.

Mencantikkan kulit dengan menyekat pigmentasi dan jeragat dan boleh bantu cerahkan kulit. Bukan memutihkan yer.

✔Membantu jika ada masalah insomnia atau keresahan.

Memerangi kanser kerana sifatnya antioksidan tinggi boleh menghapuskan radikal bebas sebelum sel diserang.

Tak seperti vitamin c biasa, Sustained Release Vita C Plus shaklee ni dibebaskan ke dalam tubuh secara berterusan jam demi jam dalam masa 5 jam.

Vitamin c yang takde sustained release ni biasanya tahan sekejap je dalam badan dan lebihannya terus keluar dari urin. Sayangnya kalau beli vit c yg dos tinggi smpai 2000mg tapi sikit je dapat bagi manfaat kat kita sebab tak sustained release. Selebihnya terbuang..

SR Vita C ni juga ada Bioflavonoid yg diekstrak dari kulit buah. Bioflavonoid ni mampu meningkatkan keberkesanan vitamin c lebih baik.

Haa..Sebab tu lah vitamin C shaklee ni wajib ada setiap rumah..πŸ˜‰

Berminat nak cuba?

Boleh hubungi saya terus di sms atau whatsapp 019.938.7282

#tsunamishaklee
#greatsid
#amazingseventeen
#vitaminc



Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:
 ✍ PM: siti raihana ismail
✐ Blog: Mauceriasokmo
✉ Email: elraihan82@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Friday, November 11, 2016

Resepi Kek Marble Noxxa gebu dan ringan

Assalamualaikum..

Dah lama juga saya tak share resepi baru. Kali ni macam teruja nak share sejak dah ada periuk Noxxa sendiri. Dah banyak juga bereksperimen dengan noxxa..insyaaAllah lepas ni boleh search tag Noxxa untuk resepi khas dibuat menggunakan noxxa ya..


Kali ni nak share resepi kek marble ni dulu..baru first try, tapi alhamdulillah menjadi.
Saya rujuk resepi ni dari blog CekguNorazimah

Alhamdulillah..menjadi rupanya buat kek marble dengan noxxa ni
Bahan-bahannya:

4 biji telur gred A
1 cwn gula halus/gula castor (x suka manis kurangkan 3/4 cwn)
1/2 sudu besar ovalette
3/4 cwn minyak masak
1/2 cwn susu pekat
1 sudu esen vanilla
secubit garam
1 1/2 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
2 sudu besar serbuk koko


Cara-cara:

1. Pukul telur ,gula dan ovalette hingga kembang gebu dan ringan dengan high speed dlm 5-10 minit. Nak guna blender je pun boleh tau.
2. Sementara tunggu bahan dipukul kembang, ayak tepung gandum ,garam dan baking powder. Pastu gaul rata bahan yg diayak.
3. Adunan dah kembang tadi masukkan susu pekat dengan mixer speed perlahan. Kemudian, masukkan pula esen vanilla dan minyak.
4. Masuk bahan diayak sikit-sikit. Step ni jgn pukul lama sangat. Tutup mixer dan sebatikan dengan spatula atau senduk kayu dengan kaedah kaup balik.
5. Pastu asingkan adunan kepada dua bahagian, warna asal dan satu lagi campur dengan serbuk koko dan kacau rata.
6. Sapu minyak pada inner pot. Ambik senduk lapiskan dengan warna asal dulu dan kemudian warna koko dan diulang sampai habis.
8. Tekan butang 'STEAM' 25 minit dan halakan tombol pada steam. Semasa tempoh memasak ni memang akan keluar bunyi bising, jangan risau, itu normal ye.
9. Setelah masak, biarkan sejuk dulu dan barulah dikeluarkan.
10. Tara ! Dah siap kek marble minyak yang gebu !


p/s : Kalau nak kukus tambah 1 sudu kecil baking soda dan kukus 40-45 minit. Balut tudung kukus atau tutup loyang dengan plastik untuk elak air kukusan masuk ke dalam kek

Hasilnya!!

Pandangan atas setelah masak

Pandangan tepi. Lembut je tepinya ni ya..
Selamat mencuba!!

Ummi Ana

Sunday, September 25, 2016

Cara naikkan HB darah semasa hamil yang berkesan bagi saya

Assalamualaikum..

Kalau sekadar fakta tanpa bukti memang susah nak percaya..saya pun!

Sepanjang pregnant 4 org ank sblmnya saya tak pernah dapat HB 12 ke atas..atas kad selalu merah kat bacaan HB. Saya pernah kene declare "ibu anemia" semasa hamil.

Anak ke 5 pregnant 8 bulan pertama kali saya cuba ESP. Waktu tu belum jadi ahli. Bancuh segelas ESP setiap pagi sebagai bekal ke tempat kerja. Last bacaan HB masa baru ambil ESP 11 lebih sikit..boleh dikatakan itulah bacaan HB terbaik saya sepanjang hamil.

Masa nak bersalin 37 minggu doc cek HB lagi..katanya HB saya dah 13-14.. saya alami tumpah darah lepas bersalin, PPH..tapi mujurlah HB cantik..tak perlukan transfer darah..lepas bersalin doktor tanya saya makan apa..setau saya obimin pun saya tak ambil sangat..tapi saya konsisten dgn ESP setiap hari..

Kali kedua masa bersalin anak ke 6 pun sama..awal pregnant tak boleh nak minum ESP sgt. Tapi bulan terakhir saya jatuh time Ramadhan. Saya dapat bertahan puasa penuh sehingga 25 Ramadhan hari melahirkan. Start hari pertama saya ambil ESP untuk sahur dengan konsisten setiap hari sehinggalah sahur terakhir pagi saya melahirkan..

Bacaan HB saya meningkat dari 11+ masa 8 bulan terus jadi 12+ beberapa minggu sebelum melahirkan..alhamdulillah..saya tak pasti berapa HB sewaktu melahirkan sebab sebelum sempat cek utk bulan terakhir saya dah selamat melahirkan..

Seperti biasa selepas sebulan melahirkan saya checkup di klinik kali pertama bersama baby..bacaan HB selepas bersalin kali ni yang terbaik bagi saya..HB 14.4..alhamdulillah..terkejut juga..patutlah dalam pantang lagi ramai yang cakap saya tak nampak pucat..saya memang tak ambil vit yang hospital bagi sebab dah ada vitamin sendiri. Sepanjang berpantang, saya amalkan vitamin2 shaklee untuk ibu berpantang dan ambil ESP juga..



Saya percaya dengan izin Allah Isoloucine ni juga banyak membantu menaikkan HB saya..2x amal ESP dgn konsisten saya dah dapat bukti ia benar2 berkesan untuk membantu saya..

Dari segi pemakanan, saya juga gemar makan badam yang dipanggang dan kurma pada trimester akhir kehamilan. Ini juga adalah makanan sebenar yang boleh membantu menaikkan bacaan HB kita.




1 tin harganya RM150.
Satu tin seberat 850gm. Dekat sekilo ya..memang banyak dan jauh lebih murah jika dibanding dengan kebanyakan minuman protein di pasaran.

Boleh juga hubungi saya untuk dapatkannya..

Ana 019.938.7282

Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:
✍ PM: siti raihana ismail
✐ Blog: Mauceriasokmo
✉ Email: elraihan82@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Monday, August 15, 2016

Suplimen shaklee selepas bersalin dan berpantang


Assalamualaikum..

Alhamdulillah..saya dah selamat bersalin beberapa hari sebelum hari raya Aidil fitri yg lalu. Homebirth.

Homebirth yang tidak dirancang..apapun akan saya update pengalaman homebirth saya yg pertama ketika melahirkan anak ke 6 kami ni dalam entri akan datang insyaaAllah..

Kenalkan..anak ke 6 saya Hasnaa'

Tak sempat prepare selimut baby pun..balut baby dalam kain batik aje..kenangan sungguh.

Suplimen selepas bersalin


Alhamdulillah..saya baru saja melepasi fasa berpantang 44 hari..sepanjang berpantang saya consume set berpantang shaklee.. saya juga amalkan ubat2 homoepathy yg dibekalkan ayah saya seorang pengamal homoepathy.


alhamdulillah saya pulih dengan cepat. Waktu pemeriksaan ibu anak selepas 30 hari, baby Hasnaa' yang lahirnya cuma 2.55kg telah naik timbangan sebanyak 1.65 kg dan saya pula berjaya turunkan berat badan 10kg selepas bersalin. HB darah saya juga naik dengan cantik dgn bacaan HB 14.4..berbanding sebelum bersalin 12+ saja.


Patutla ramai yang tegur saya tak nampak macam ibu berpantang..sebab bibir pun dah merah dan tak nampak pucat macam ibu berpantang yang lain. Alhamdulillah.


 Suplemen selepas pantang



Selepas pantang kene makan suplemen lagi ke..

Ya..bagi saya. Sebab badan saya memerlukannya..


Sakit pinggang dan lenguh badan masih ada sebab kadang2 saya terpaksa menyusu sambil duduk lama..tambah pula dah mula buat kerja2 rumah yang perlukan saya bergerak aktif. Jadi saya makan OSTEMATRIX kalsium untuk bantu redakannya..alhamdulillah masalah sembelit dalam pantang pun tak ada lepas ambil.


Kulit memang ada pigmentasi sikit ms pregnant lepas. Lepas bersalin baru saya dpt ambil si VIVIX ni. Mudah-mudahan dapat hilangkan kesan2 pigmentasi tu dan kulit lebih cantik selepas ni. Penting juga untuk awet muda.. umur 34 tahun tapi dah beranak 6 memang saya perlukannya untuk mantain kesihatan dan kelihatan cantik di depan suami juga..


Selain untuk kulit saya perlukannya juga untuk membantu memulihkan dalaman tubuh saya..VITA C PLUS ni pun banyak membantu..especially dalam proses nak hilangkan stretchmark lepas bersalin..apapun inilah vitamin harian saya sejak dulu..


ZINC COMPLEX saya dh mula ambil semasa pantang..sebab zinc ni khasiatnya mcm makan pati ikan haruan. Tapi lebih mudah dimakan drp ikan haruan tu..tentulah kerana ia membantu menyembuhkan luka jahitan bersalin. Yg bersalin pembedahan pun amat digalakkan ambil utk bantu luka dalaman sembuh lebih cepat..walaupun dah habis pantang still ambil juga sebab saya nak elakkan rambut gugur lepas bersalin..alhamdulillah..rambut masih kuat selepas bersalin..


Last botol bawah tu ALFALFA COMPLEX. Hmm..yg ni banyak manfaatnya utk wanita. Bantu buang angin dalam badan..dan kuatkan semula dalaman wanita..dan aset2 wanita..selain tu..alfalfa ni bantu ibu menyusu dan boleh redakan masalah urat dan sendi juga..dan saya ambil utk detox juga..lagi mudah turun berat dengannya.


Lain2 ada juga saya ambil sekali sekala since pantang mcm BComplex, Collagen powder dan ESP...tapi sekarang saya cuba konsisten dengan 5 ni..

insyaaAllah mudah-mudahan makin sihat selepas habis berpantang, dipermudahkan penyusuan ekslusif bayi saya, dan dapat kembali melakukan aktiviti harian bersama keluarga dan sahabat.

Ummi Ana
Set

Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:

✍ PM: siti raihana ismail
✐ Blog: Mauceriasokmo
✉ Email: elraihan82@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Thursday, June 16, 2016

Promosi Shaklee Jun 2016: Ramadhan bersama Lecithin dan Mealshakes

Assalamualaikum..

Salam Ramadhan dari saya.

Mudah-mudahan Ramadhan kali ini lebih baik daripada sebelumnya. Bulan untuk meningkatkan ibadat dan beroleh rahmat, keampunan serta pelepasan dari api neraka.


Dah tau produk promosi shaklee sempena Ramadhan ini?

Lecithin & Meal shakes.

Beli 3 PERCUMA 1.

BELI 1 LECITHIN RM52.50
BELI 3+1 RM157.50

BELI 1 MEALSHAKES RM113.75
BELI 3+1 MEALSHAKES RM341.25

SUPER JIMAT!

Sebab selalunya beli 6 baru shaklee bagi percuma 1.
Kali ni beli 3 pun dah dapat percuma 1.

Untuk order,
Hubungi saya sekarang ya..
019.938.7282
(Whatsapp @sms)


Untuk sebarang pertanyaan tentang produk, bolehlah berhubung dengan saya seperti berikut:
✍ PM: siti raihana ismail
✐ Blog: Mauceriasokmo
✉ Email: elraihan82@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp: 019-9387282
➲ COD Area: Setiu(Pak Kancil, Penarek, Merang, Guntong, Saujana) dan Kuala Terengganu(Giant G.Badak, Mydin Mall, Giant K.Trg)

Monday, June 13, 2016

Pengalaman Umrah ketika hamil 6 bulan yang luar biasa..subhanallah


Assalamualaikum..

Jemputan ke tanah suci adalah satu pengalaman yang paling manis buat saya dan suami..meskipun keadaan ketika itu sedang sarat hamil namun bagi saya Allah telah memilih saat terbaik untuk saya ke sana..

Rombongan kumpulan kami. Tak ramai orang muda dan saya satu-satunya yang sedang hamil. Bertuahnya terpilih menjadi tetamu Allah.

Alhamdulillah..Mac 2016 yang lalu adalah kali pertama saya menjejakkan kaki ke tanah suci..dalam keadaan hamil 6 bulan.

Sebelum umrah, pelbagai persediaan mental, fizikal dan kerohanian diperlukan dan saya jadikan pengalaman ibu-ibu hamil lain yang pernah melakukan umrah sebagai panduan. Apapun jujur saya katakan setiap orang unik dengan kisah mereka sepanjang berada di tanah suci. Ada yang menempuhi pelbagai ujian dengan masalah kesihatan dan sebagainya, dan ada yang sangat-sangat dipermudahkan bagi mereka walaupun berumrah ketika sakit atau usia tua. Bagi saya, Subhanallah.. Allah telah mempermudahkannya buat saya..

InsyaaAllah akan saya kongsikan sedikit pengalaman saya pula ketika menunaikan umrah yang lalu sebagai ibu hamil.

Saya yakin, inilah antara persoalan yang bermain di fikiran ibu hamil yang baru pertama kali nak menunaikan umrah ketika hamil.


Bolehkah ibu hamil menunaikan umrah?

Ya boleh. Tapi dengan syarat tertentu juga..seperti tahap kesihatan yang baik dan tidak melebihi tempoh kehamilan yang dibenarkan iaitu bawah 7 bulan. Tapi ada juga ibu hamil yang telah masuk 7 bulan ke atas tapi masih dibenarkan. Mungkin atas faktor-faktor tertentu. Anda perlu rujuk agen umrah dari pakej yang akan membawa anda.

Lain halnya dengan ibadat haji. Ibu hamil tidak dibenarkan untuk melakukan ibadat haji mungkin atas banyak faktor.

Antaranya tempoh haji yg agak panjang dan keadaan jemaah yang mungkin lebih sesak kerana haji dilakukan serentak pada musim yang sama, dibimbangi boleh memudaratkan ibu hamil dan membahayakan kandungan mereka.


Bolehkah ibu hamil menaiki penerbangan antarabangsa?

Boleh jika usia kandungan anda ketika itu masih selamat dan disahkan fit oleh doktor untuk menaiki penerbangan antarabangsa yang memakan masa yang agak lama. Anda boleh mendapatkan surat pengesahan doktor untuk tempoh kehamilan dan status kesihatan anda samaada masih sesuai atau tidak untuk menaiki penerbangan.


Penerbangan ke Jeddah biasanya memakan masa antara 9-10 jam atau lebih. Anda perlu mempertimbangkan banyak perkara termasuklah kesan ke atas kandungan anda.


Anda mungkin memerlukan prosedur tertentu seperti mengisi borang pelepasan tanggungjawab dari pihak penerbangan jika sebarang masalah berlaku sepanjang penerbangan. Tempoh kehamilan yang dibenarkan menaiki penerbangan bagi setiap syarikat penerbangan tempatan atau internasional mungkin tidak sama.


Jika anda dibenarkan untuk menaiki penerbangan, Dicadangkan ketika dalam penerbangan anda bangun setiap sejam atau 2 jam untuk berjalan-jalan dan cuba melakukan regangan dan melepaskan ketegangan pada kaki dan perut anda..jika tidak anda akan mudah mengalami kekejangan otot jika hanya tidur dan duduk dalam posisi yang sama dalam penerbangan.


Jika anda masih mengalami alahan atau muntah-muntah, pastikan anda telah bersedia dengan plastik untuk sebarang kecemasan dan membawa bekal ubat-ubat yang perlu di dalam beg tangan anda.


Alhamdulillah..saya tiada sebarang masalah ketika dalam penerbangan. Sesekali saya akan bangun dan ke tandas serta berjalan-jalan di lorong tempat duduk untuk meredakan ketegangan.



Apakah saya mampu beribadat seperti orang lain ketika di sana?


Anda biasa berjalan jauh ketika hamil? Saya ke tanah suci dengan pakej travel yang dipilih lebih murah.

Ini bermakna di Mekah jarak hotel saya ke masjidil haram juga agak jauh. Lebih kurang 700m. Setiap kali masuk waktu solat saya perlu berjalan 700m pergi dan 700m pulang atau sejauh 1.4km perjalanan pergi berulang alik ke masjid.

Ketika di Madinah hotel-hotelnya kebanyakannya lebih dekat dengan Masjid Nabawi. Hotel kami ketika di Madinah kira-kira 150-200m sahaja.

Hotel Al-Wissam tempat kami menginap di Mekah

Jika anda rasa tidak mampu untuk berjalan jauh, anda boleh menyewa kerusi roda dari pihak hotel yang turut menyediakan khidmat membantu anda melaksanakan umrah dengan bantuan kerusi roda.


Alhamdulillah..
Sepanjang berada di sana saya belum pernah menggunakan khidmat tersebut. Dengan izin Allah saya masih mampu berjalan kaki berulang alik ke masjidil haram dari hotel. Apapun perbanyakkan doa mohon pertolongan Allah untuk membantu anda sepanjang beribadat di sana. Boleh jadi orang yang sihat dan kelihatan gagah juga adakalanya diuji ketika berada di sana.


Apa yang boleh saya katakan, jangan bersangka yang tidak baik tentang kemampuan kita dan orang lain juga. Yakinlah, dengan rahmat Allah kita juga mampu melakukan ibadat di sana.


Saya melihat sendiri nenek dalam rombongan kami yang berusia hampir 80 tahun mampu berjalan kaki dan melakukan umrah dengan cepat melebihi orang muda di kalangan kami. Subhanallah.. Berdoalah mudah-mudahan dipermudahkan juga urusan ibadat kita.


Persediaan fizikal dan mental

Apapun, jika anda berkemampuan dan inginkan hotel yang lebih dekat dan selesa juga ada dengan jarak terdekat hanya 50m-200m sahaja daripada masjidil haram. Bergantung kepada bajet anda dan pakej yang ditawarkan kepada anda. Selalunya pilihan hotel sekitar Clock Tower dan Safwa Tower adalah yang terdekat. Dan harganya agak boleh tahan juga mahalnya. Jika anda mampu, apa salahnya.


Dalam ibadat umrah sendiri anda perlu bertawaf dan melakukan saei. Tawaf memerlukan anda berjalan kaki mengelilingi kaabah sebanyak 7 pusingan dan diikuti saei iaitu berjalan kaki berulang alik dari safa ke marwah dan marwah ke safa sehingga cukup 7x berulang alik.

Keadaan jemaah ketika tawaf
Ruang saei
                               
Jarak perjalanan ketika bersaei lebih kurang 3km jaraknya. Tetapi jangan terlalu risau ya..anda masih boleh berhenti dan rehat seketika selepas bertawaf sebelum melakukan saei dan minum air zam-zam yang disediakan. Sepanjang bersaei juga anda boleh berhenti seketika dan minum air zam-zam untuk mendapatkan tenaga anda semula.


Subhanallah..kuasa Allah yang telah meminjamkan saya kekuatan untuk melangkah dan berjalan. Saya cuba untuk tidak memikirkan berapa jaraknya.. kami tidak berhenti rehat lama sekadar minum air zam-zam dan dapat meneruskan saei sehingga habis dan terus bertahalul.


Terpulang kepada anda berapa kali anda ingin melakukan umrah di sana. Kebiasaanya pakej hanya menawarkan 3x umrah sepanjang 12-13 hari di sana. Selebihnya anda juga boleh melakukannya sendiri mengikut kemampuan anda.


Alhamdulillah, sepanjang berada di sana..saya masih dapat bertahan meskipun byk berjalan..sesekali ada juga lenguh-lenguh kaki biasa yang dialami oΔΊeh kebanyakan jemaah. Namun saya ingat pesan ibu saya supaya tidak merungut dan banyakkan sabar.


Bila dicongak pernah satu hari saya berjalan hingga hampir 10km dalam sehari pada hari umrah dan ziarah dilakukan serentak. Subhanallah..kekuatan luar biasa yang Allah berikan. Walhal jika di Malaysia 1km pun sudah cukup memenatkan apatah lagi bagi ibu hamil 6 bulan seperti saya. Syukur kerana dipinjamkanNya sedikit kekuatan. Pesan ibu saya sentiasa di ingatan. Minta tolonglah dari Allah.. semuanya kerana izin Allah. Di sana tiada apa yang mustahil.


Alhamdulillah..walaupun ketika berada di Mekah suhunya tidak menentu sehingga pernah mencecah 42 celcius dan berlaku ribut pasir selama 2 hari di sana saya dan suami masih dipinjamkan kesihatan yang baik. Tidak batuk, selsema, sakit tekak mahupun demam sehinggalah kami kembali ke Malaysia. Semuanya bagi kami adalah pertolongan dari Allah. Mengambil suplemen serta sentiasa berdoa supaya Allah mempermudahkan segala urusan juga adalah sebahagian usaha yang kami lakukan.


Alhamdulillah ya Allah..atas kekuatan yg dipinjamkanNya buat saya..meskipun terpaksa 'membawa perut'..mudah-mudahan anak yang dibawa dalam kandungan juga turut merasai nikmat dan beroleh rahmatNya sepanjang berada di sana.


Persediaan ibu hamil sebelum umrah

1. Membawa pakaian keperluan atau pakaian umrah sekadarnya sahaja. Jangan bebankan diri anda dengan pakaian yang terlalu banyak kerana anda mungkin perlu membawa beg atau luggage anda sendiri tanpa bantuan orang lain. Saya sekadar membawa 2 helai baju malam, 3 telekung solat dan 4 helai jubah untuk dipakai sepanjang berada di sana(12 hari). Tudung labuh mudah solat adalah satu kelebihan. Jadi anda tidak perlukan banyak telekung solat untuk bersolat. Stokin 3 pasang sudah memadai. Lagipun anda boleh membasuh pakaian di sana jika perlu dan terdapat kedai dobi yang turut menyediakan servis cucian pakaian.

2. Jika cuaca dijangkakan sejuk, bawalah baju sejuk yang sesuai untuk dipakai sepanjang berada di sana. Jika cuaca agak panas, pilihlah pakaian dari material yang senang bernafas supaya anda lebih selesa ketika melakukan ibadat.

3. Dinasihatkan anda membawa topeng perlindungan sebagai perlindungan diri sekiranya berlaku ribut pasir atau untuk protection ketika anda tidak sihat atau orang sekeliling anda mengalami gejala tertentu yang boleh menyebabkan anda terdedah kepada jangkitan.

Para jemaah memakai topeng ketika ribut pasir untuk mengelakkan habuk dan pasir yang berterbangan di udara. Kelihatan Clock Tower juga agak kabur dek ribut pasir yang melanda.

4. Bawa suplemen atau ubat-ubatan yang mungkin anda perlukan sepanjang berada di sana.

Suplemen shaklee yang saya amalkan sepanjang umrah
Suplemen bekalan ibu hamil umrah:

ESP:
Memberi tenaga segera dan mengekalkan ibu hamil bertenaga lebih lama untuk mengerjakan ibadat umrah. Jika terpaksa skip meal kerana terlewat makan saya minum ESP untuk memastikan saya dapat bertahan dari rasa lapar lebih lama. Sangat sesuai diambil bagi mereka yang ada gastrik atau mereka yang ingin berpuasa.

BComplex:
Meredakan ketegangan saraf akibat berjalan kaki yang banyak sepanjang berulang alik ke masjid dan melancarkan peredaran darah serta menukarkan makanan yang dimakan kepada tenaga.

Ostematrix:
Meredakan lenguh-lenguh badan dan sakit pinggang, mengelakkan sembelit dan mengelakkan kekejangan otot akibat banyak berjalan.

Vita C:
Membantu meredakan demam dan selsema dengan segera. Memberi perlindungan imun kepada tubuh daripada penyakit dan membantu melembapkan kulit dalam cuaca kering dan panas. Membekalkan kulit dengan antioksidan untuk mengelakkan radikal bebas penyebab jeragat dan jerawat.

Garlic Complex:
Sejenis antibiotik semulajadi dari khasiat bawang putih. Membantu mengurangkan keputihan ketika hamil dan mencegah jangkitan kuman. Juga membantu membuang angin berlebihan dalam badan punca badan menjadi lemau dan letih.

Nutriferon:
Mempunyai 30 sachet di dalamnya. Saya mengambilnya setiap hari untuk membantu melindungi diri daripada penyakit berjangkit yang mungkin berisiko dialami memandangkan saya tidak divaksin meningistis seperti jemaah yang lain kerana hamil. Nutriferon membantu memberi perlindungan dengan interferon semulajadi yang membantu mengaktifkan sel badan untuk melawan penyakit dan melindungi diri daripada sebarang penyakit.

Herbal Blend Cream:
Untuk membantu meredakan ketidakselesaan kulit akibat perubahan cuaca, meredakan ruam pada kulit dan melembapkan kulit yang kering. Rasanya yang sedikit dingin membantu menyejukkan kulit yang kepanasan. Saya jadikan krim ini sebagai losyen harian sebelum keluar.

5. Perbanyakkan doa, solat sunat taubat untuk bersihkan diri dan niatlah umrah semata-mata kerana Allah.

Saya juga banyak melakukan dosa. Apa saja kebaikan dan keburukan yang diterima anggaplah ianya ujian dan kaffarah untuk membersihkan diri kita dari dosa. Banyakkan bersabar dan elakkan merungut walau apapun ujian yang anda hadapi. Bersangka baiklah dengan Allah setiap masa.

Membawa diri kita ke sana dengan niat untuk membersihkan dosa dan mendapat redha Allah dan umrah yang mabrur itu adalah tujuan yang paling utama.

Jangan takut melakukan umrah kerana Allah itu Maha Pengampun, Pengasih dan Penyayang..Dialah satu-satunya tempat pergantungan kita dan tempat untuk memohon pertolongan. Amat besar ganjarannya bagi mereka yang mampu melakukannya. Apa sekalipun masalah yang kita hadapi apatah lagi ketika di sana, sentiasalah kembali kepadaNya.


Bagi saya, berasingan dari suami(tidak tinggal sebilik di hotel) sangat banyak mengajar kita untuk tidak bergantung kepada orang lain dan sentiasa berharap dari Allah semata-mata. Saya juga mendapat ramai kenalan baru daripada jemaah di sana. Berdoalah anda dipertemukan dengan orang yang baik untuk sebarang urusan di sana. Kadang-kadang teman yang baik juga salah satu bantuan dari Allah untuk mempermudahkan urusan kita.

Antara teman baik kami ketika di sana. Kenangan menaiki kaki Bukit Uhud

Apapun semua ini adalah perkongsian dari pengalaman dan pandangan saya semata. Bagi saya tidak mustahil ibu hamil juga mampu melakukan umrah bahkan saya amat menggalakkanya. Betapa besarnya rahmat Allah buat seorang ibu hamil. Apatah lagi yang melakukan umrah dalam keadaan demikian. Anak yang dikandung juga pasti mendapat hikmahnya.

Saya doakan mudah-mudahan kami dapat menjejakkan kaki lagi ke sana suatu hari nanti..mungkin bersama baby baru atau anak-anak kami pula dan keluarga.

Doakan saya selamat melahirkan cahaya mata ke 6 kami tak lama lagi..
in syaaAllah. Ameen.

Kenangan selepas selesai umrah


*Entri ini bukan bertujuan untuk bermegah atau sebagainya. Sekadar perkongsian yang mudah-mudahan membantu memberi semangat dan sebagai panduan ibu-ibu hamil yang bakal menunaikan umrah khususnya buat kali pertama.

Jika anda berminat untuk mendapatkan suplemen Shaklee yang saya amalkan sepanjang umrah bolehlah menghubungi saya melalui sms@whatsapp untuk maklumat lanjut ya..

Raihana,
019.938.7282

Penafian

Penafian
* Semua produk Shaklee ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit...Bagi muslim, jika anda sembuh atau berjaya mengatasi masalah anda setelah mengamalkan Shaklee, ingatlah bahawa dengan izin ALLAH juga segala penyakit anda sembuh..bagi mereka yang mempunyai penyakit kronik yang tertentu, sila dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu sebelum mengambil suplemen. Suplemen Shaklee adalah suplemen semulajadi yang selamat dan halal dengan kelulusan ISA, badan yang diiktiraf oleh JAKIM