Monday, July 21, 2014

Resepi bubur lambuk Terengganu tradisi turun temurun

Assalam..

Hah..macam salah blog ajer, kan..eh, taklah..hari ini saya memang nak kongsi resepi turun temurun daripada mak saya sendiri iaitu bubur lambuk Terengganu. Saya belajar buat bubur lambuk Terengganu ni since saya sekolah menengah lagi. Mulanya jadi tukang tanak bubur nasi je..then saya belajar buat sendiri atas kepercayaan yang diberikan ibu saya. Alhamdulillah, sekarang kira dah expert dah..tak perlu tengok resepi lagi dah..

Apa yang istimewanya bubur lambuk Terengganu ni?

Haa..bubur lambuk Terengganu ni menggunakan daun pucuk midin (atau ada orang panggil pucuk paku merah), daun kesum, dan daun kaduk sebagai ramuan ulamannya..pendek kata kalau takde pucuk midin ni, tak dipanggil bubur lambuk Ganu kite la..boleh juga nak tambah kacang panjang atau daun lain. SAWI, LOBAK MERAH, KANGKUNG kurang sesuai digabungkan dalam ramuan bubur lambuk Terengganu ni..nanti hilang keaslian rasa dan rupanya. Ok, jom tengok apa bahan dan cara membuatnya.

Atas kiri daun kaduk, bawah kanan pucuk midin@ pucuk paku merah
RESEPI BUBUR LAMBUK TERENGGANU
by RAIHANA

Bubur lambuk Terengganu

Bahan-bahan :

1 1/2 cawan beras (Untuk 6 orang makan)
5 ekor ikan selayang @ ikan lolong @ ikan kembung( Isi ikan selayang paling manis)
Ikan bilis
3 cawan santan sederhana pekat ( 1 cawan santan pekat + 2 cawan air )
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
Daun pucuk midin
Daun kesum
Daun kaduk
1@2 biji keledek
1 keping Asam keping
2 sudu lada hitam ditumbuk
2 sudu kerisik/nyior gula (Kalau tak letak pun takpe, tapi kalau letak, lebih aromanya)
3 sudu budu asli Terengganu (bahan rahsia penambah perisa "Ganu" asli..hehe)
Garam secukupnya
Serbuk perasa jika suka.
Limau nipis dan lada jeruk sebagai bahan iringan untuk hidangan.

Penyediaan bahan:
  1. Masakkan beras dengan air yang banyak hingga menjadi bubur. 
  2. Hiris halia dan ketuk.
  3. Sementara menunggu beras menjadi bubur, rebus ikan serta asingkan isi dan tulang ikan tersebut.(masukkan sedikit garam dan asam keping semasa merebus ikan)
  4. Kisar tulang ikan bersama air rebusan ikan tadi dan tapis. (ketepikan)
  5. Kisar semua bawang-bawang itu tadi. (ketepikan)
  6. Kupas keledek tadi dan potong dadu anggaran 1 inci.
  7. Daun-daun tadi dikoyakkan dan diambil pada bahagian daun yang lembut dan pucuk sahaja
  8. Tumbuk lada hitam jgn terlalu hancur

Langkah-langkah membuatnya:
  1. Setelah bubur masak, masukkan halia, keledek dan semua bahan yang telah dikisar tadi, air rebusan ikan dan isi ikan rebus yang telah ditumbuk ke dalam bubur. 
  2. Biarkan sebentar hingga mendidih.
  3. Masukkan kerisik@ nyior gula dan kacau sehingga naik baunya.
  4. Masukkan santan dan daun-daun yang telah dikoyakkan itu tadi.
  5. Masukkan lada hitam yang telah di tumbuk.
  6. Kacau sentiasa supaya tidak berkerak di bawah periuk.
  7. Biarkan bubur mendidih dan tunggu keledek empuk.
  8. Masukkan budu asli terengganu (terpulang. Ikut citarasa)
  9. Masukkan garam dan perasa secukupnya. Perahkan asam limau nipis dan jika mahu pedas, boleh juga dimakan bersama lada jeruk.
  10. Sedia untuk di makan.

Selamat Mencuba!!

*Oh ya, lepas makan bubur ni memang perut berangin sikit bagi yang tak biasa..maklumlah banyak daun berangin..Bagi yang ada Peppermint Ginger Shaklee, bolehlah ambil 3 biji selepas makan..insyaaAllah, lawas jer anginnya atas bawah nanti..hehe

5 comments:

fiza said...

Sedapnya...macam teringin lak bubur lambuk terengganu ni

haruman syurgawi said...

Bubur lambuk terengganu memang best makan tambah lagi buat berbuka puasa. Suami suka penyet cili padi sikit dlm bubur..dia suka pedas sikit.

che dai said...

Sedap sgt bubur lambuk Ganu ni. Kalau akak mesti ada daging bakar... fuhh

haruman syurgawi said...

Daging bakar tu potong kecik2 ya..hmm..mcm best jugak tu..boleh add on..

Maria.Eisya.Khadija said...

Terima kasih sharing resepi... semoga Allah bagi pahala sebab sharing ilmu ni... alhamdulillah hari rasa nak makang sangat bubur lambuk tranung ni, ader pucuk midin, kira beres selalu... hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Boleh saya bantu anda?? Sila semak emel untuk jawapan.

Name

Email *

Message *

Disclaimer

Disclaimer
* Semua produk Shaklee ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit...Bagi muslim, jika anda sembuh atau berjaya mengatasi masalah anda setelah mengamalkan Shaklee, ingatlah bahawa dengan izin ALLAH juga segala penyakit anda sembuh..bagi mereka yang mempunyai penyakit kronik yang tertentu, sila dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu sebelum mengambil suplemen. Suplemen Shaklee adalah suplemen semulajadi yang selamat dan halal dengan kelulusan ISA, badan yang diiktiraf oleh JAKIM