PROMOSI

PROMOSI
Tawaran Istimewa ini SAH SEHINGGA 31 JUN 2017

Sunday, August 17, 2014

Resepi Apam Kukus Ceria yang mudah!!

Assalam..

Anda mencari resepi mudah untuk pot luck atau makanan kegemaran kanak2 untuk majlis tertentu?

Memandangkan ada kawan2 saya yang bertanyakan resepi untuk apam kukus yang saya buat untuk majlis raya anak2 di sekolah tempoh hari, so saya kongsikan resepi apam kukus ini dengan anda hari ini.

Sebenarnya saya ada juga merujuk beberapa resepi, tapi yang ni saya customize sikit ikut bahan-bahan sedia ada di rumah..hasilnya tetap sedap dan saya dapat apam yang sangat gebu dan lembut..rahsianya pada jumlah gula dan tepung yang dimasukkan..mengurangkan tepung gandum dan gula dalam adunan adalah lebih baik untuk mendapatkan apam kukus yang gebu dan lembut..

Berikut adalah resepi yang saya customize mengikut kesesuaian bahan sedia ada di rumah..Saya namakan apam ni Apam Kukus Ceria sebab warna-warnanya yang ceria..alhamdulillah..senyum lebar anak-anak saya berhari raya di sekolah bawak Apam Ceria ni..hehe..


Dot dot comot sikit sebab piping guna plastik biasa aje..

Resepi Apam Kukus Ceria
By: Siti Raihana Ismail

Bahan:

Telur gred B 3 biji
220gm gula kaster@ gula halus
1 sudu teh ovalet
150ml susu segar(bancuh susu tepung pun boleh)
275gm tepung gandum
2-3 sudu baking powder(ayak sekali dgn tepung gandum)
1 sudu esen vanila( nk hilangkan bau telur)
Filling jam- rasberry@strawberry@ blueberry( jem biasa pun boleh)
Pewarna makanan

Cara membuatnya:

  1. Telur, gula, ovalet, susu disejukkan dlu dlm peti( tujuan bila nk pukul kembang elok adunan).
  2. Bila dah sejuk, keluarkan dan mula dengan pukul telur, masukkan gula, ovalet, esen vanila dan pukul sampai likat mcm adunan nk buat baulu.
  3. Masukkan susu sikit demi sikit sambil pukul. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder tadi sikit demi sikit dan pukul sampai sebati adunan..
  4. Asingkan kepada beberapa bahagian dan campurkan dengan pewarna makanan.
  5. Untuk piping, boleh guna piping bag atau letak dalam plastik, ikat dan gunting bucu jer sikit. Kene sediakan cup kertas kecil dan sarang untuk letak cup tadi. 
  6. Mulakan piping sikit bahagian bawah 1/4 cup. Kemudian piping sikit jem@ filling membulat (sikit je tau!!)di bahagian tengah dan tutup jem dengan piping adunan lagi di atasnya 2/4 cup..kalau nak cantik, tinggal sedikit ruang utk adunan apam naik lepas kukus.
  7. Dah siap piping design adunan (terpulang nk buat design angry bird ke, polkadot ke, strawberry ke), masukkan dlm pengukus yang dah sedia dipanaskan dengan api sederhana. Kalau tak panaskan dulu pengukus nanti apam jadi bantat or lambat naik..Kukus selama 10-15 minit dan bila dah masak( tak melekat kat garfu) boleh keluarkan dan rehatkan. Kalau boleh lapik tudung dgn kain bersih supaya wap air tak menitik atas apam.
  8. Dah sejuk baru simpan..insyaaAllah tahan kalau simpan 2-3 hari.
Kat rumah saya tahan sehari saja dimakan..hihi..

SELAMAT MENCUBA!!

0 komen terkini:

Post a Comment

Assalam..sekiranya anda berminat untuk bertanya atau order, boleh juga tinggalkan komen, order dan pertanyaan anda di sini..saya sedia menghubungi dan membantu anda..

PENAFIAN@ DISCLAIMER

PENAFIAN@ DISCLAIMER
* Semua produk Shaklee ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Bagi muslim, jika anda sembuh atau berjaya mengatasi masalah anda setelah mengamalkan Shaklee, semuanya dengan izin ALLAH jua.Bagi mereka yang mempunyai penyakit kronik yang tertentu, sila dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu sebelum mengambil suplemen anda.