PROMOSI VIVIX SEHARI 16 SEPTEMBER 2017 SAHAJA

PROMOSI VIVIX SEHARI 16 SEPTEMBER 2017 SAHAJA
Tawaran Istimewa ini SAH HANYA PADA 16 SEPTEMBER 2017 SAHAJA. Jimat sehingga RM40

Tuesday, April 29, 2014

Ibu menyusu..ketahuilah!!

Assalam..


Saya jumpa ni dari forward seorang kawan..

Susu sikit? susu macam ada takde jer? Susu merudum? Jangan cepat down..Rasanya sangat membantu jika anda membaca info ini terutamanya jika anda adalah ibu yang pertama kali menyusu atau masih baru dalam penyusuan

Dinukilkan dengan cara yang kreatif..

Macam sajak pulak..hehe..inilah info yang sangat saya perlukan saat pertama kali berhasrat menyusukan anak pertama..dan sengaja saya kongsikan info yang santai ni sambil mengimbau memori pertama kali menyusu anak sulong saya, Husna..:)


Enjoy it!!

2004 - Pertama kali saya bergelar ibu.

Credit n TQ Ummi PumpOnTheGo..

Tanggapan kebanyakan ibu yang kali pertama menyusukan anaknya pada awal kelahiran yang menyebabkan masalah penyusuan yang lain seterusnya pemberian susu formula:


1. Susu tak ada dan tak keluar
2. Susu lambat keluar, lepas 4-5 hari baru keluar
3. Susu sangat sedikit


FAKTA atau AUTA??


Ianya boleh jadi fakta bagi yang tidak tahu
Ianya adalah auta bagi yang tahu
Tahu apa?


Tahu yang susu ibu itu memang sedikit, pekat dan likat pada awal kelahiran
Tahu yang nama susu itu susu awal atau kolostrum
Tahu yang ia sedikit sebab perut baby hanya sebesar sebiji guli
Tahu yang walaupun warnanya bukan putih, kadang jernih, kadang kuning
Ia penuh dengan antibodi untuk baby
Ia melindungi baby sampai akhir hayatnya
Ia aktifkan perut dan usus baby
Ia imunisasi pertama baby
Supaya baby tak ada jangkitan pada perut, pada usus
Supaya baby tak kena cirit birit
Supaya baby tak cepat sakit
Supaya baby sentiasa sihat


Ibu kena tahu
Kuantiti susu ibu ikut umur baby
Baby yang kecil mestilah makin membesar
Baby kecil, perut pun kecil
Baby besar, perut pun besar
Perut kecil, minumnya sedikit
Perut besar, barangkali minumnya banyak


Makin kerap baby hisap, makin berubah susu ibu
Awal-awal lahir susu awal
Lama-lama lahir susu matang
Susu awal kolostrum, habis kolostrum susu matang pula
Kalau baby tak hisap dari awal, manakan keluar susu matang


Ibu tahu tak
Susu matang warna putih
Mula-mula nampak ada kuning sikit
Lama-lama putih terus
Kadang ada hijau sikit, biru sikit
Jangan risau masih susu yang sama
Cuma warnanya berubah ikut apa ibu makan


Ibu mesti tahu
Susu matang makin lama, makin banyak
Sebab perut baby makin, lama makin besar
Baby minum makin lama, makin kerap
Mula-mula sedikit sebab perut baby kecil
Lama-lama banyak sebab perut baby dah besar


Kalau bagi susu lain, nanti baby tak kerap menyusu dah
Kalau tak kerap menyusu, nanti susu segan nak keluar
Kalau susu segan nak keluar, otak kata 'dah dah.. cukuplah susu yang ada tu..'
Kalau otak dah kata macam tu, badan pun malas dan tutup kilang
Kalau kilang dah tutup, tak ada lah lagi penghasilan
Kalau tak ada penghasilan, makanya susu ibu pun berkuranglah,
Jatuh, drop, merudum, ille, nada, no more


Jangan risau susu sedikit, nanti jadi banyak
Jangan takut susu tak cukup, janji baby kenyang
Jangan mengeluh baby kerap menyusu, sebab banyak stimulasi, banyaklah susu nanti
Jangan cepat putus asa bila kena kerap mengepam, sebab bila pulang dapat bawa 'hadiah' hari-hari untuk buah hati
Jangan risau, lepas hujan mesti ada rainbow


Tak perlu risau ada atau tak ada
Kerana susu ibu pasti ada
Tak perlu bimbang cepat atau lambat
Kerana yang penting memulakan kali pertama
Tak perlu takut sedikit atau banyak
Kerana yang penting kekerapan stimulasi


Mesti ibu tahu kan
Ibulah wanita terhebat
Kekasih ayah, buah hati anak-anak
Bila ibu menyusukan, ibu jadi bertambah hebat
Ibu boleh diamkan baby yang menangis
Ibu boleh kenyangkan baby yang lapar
Ibu boleh hiburkan baby yang gundah
Ibu boleh sihatkan baby yang demam, InshaAllah
Ibu boleh beri kasih sayang dan cinta
Macam tu aje
Dengan menyusukan baby
Nampak mudah
Hakikatnya tidak, tapi memang indah
Kurniaan Allah untuk ibu aje
Alhamdulillah

Ummi, PumpOnTheGo

0 komen terkini:

Post a Comment

Assalam..sekiranya anda berminat untuk bertanya atau order, boleh juga tinggalkan komen, order dan pertanyaan anda di sini..saya sedia menghubungi dan membantu anda..

PENAFIAN@ DISCLAIMER

PENAFIAN@ DISCLAIMER
* Semua produk Shaklee ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. Bagi muslim, jika anda sembuh atau berjaya mengatasi masalah anda setelah mengamalkan Shaklee, semuanya dengan izin ALLAH jua.Bagi mereka yang mempunyai penyakit kronik yang tertentu, sila dapatkan nasihat daripada doktor terlebih dahulu sebelum mengambil suplemen anda.